Oamenii de știință spun că au descoperit un „alfabet fonetic” în comunicarea dintre balene
Oamenii de știință au identificat o complexitate necunoscută anterior în comunicarea balenelor analizând mii de secvențe înregistrate de sunetele emise de balene cu ajutorul inteligenței artificiale, anunță CNN.
Rămâne totuși un mister ce comunică balenele
Variațiile de tempo, ritm și lungime ale secvențelor de chemări între balene, numite coduri, țes o tapiserie acustică bogată. Aceste variabile sugerează că balenele pot combina modele de coduri în mai multe moduri, amestecând și potrivind propoziții pentru a transmite o gamă largă de informații între ele.
Ceea ce spun caşaloţii cu ajutorul codurilor lor rămâne un mister pentru urechile umane. Totuși, descoperirea sferei schimburilor vocale ale balenelor este un pas important către legătura dintre sunetele scoase de balene cu mesaje sau comportamente sociale specifice, au raportat oamenii de știință pe 7 mai în revista Nature Communications.
„Această lucrare se bazează pe o mulțime de lucrări anterioare concentrate pe înțelegerea chemărilor dintre balene. Cu toate acestea, aceasta este prima lucrare care a început să analizeze aceste sunete în contextul lor comunicativ mai larg și în contextul schimburilor dintre balene, ceea ce a făcut posibile unele dintre descoperiri”, a spus coautorul studiului dr. Daniela Rus de la laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) de la MIT, într-un e-mail.
Atenție, „alfabetul fonetic” recent descoperit nu seamănă deloc cu cel folosit în comunicarea dintre oameni
„Dacă înțelegem care sunt aspectele din codurilor lor pe care le pot controla și varia asta ne poate ajuta să înțelegem cum pot codifica informațiile în apelurile lor”, a spus Rus.
Cercetătorii și-au numit catalogul de combinații de sunete ale balenelor „alfabet fonetic”, comparând variațiile secvențelor de cod ale balenelor cu producția de sunete fonetice diferite în vorbirea umană.
Dar, deși descoperirile echipei sunt interesante, acest termen oferă o perspectivă înșelătoare asupra interacțiunilor vocale ale balenelor, a spus dr. Luke Rendell, cercetător la Universitatea St. Andrews din Regatul Unit, a cărui activitate se concentrează pe comunicarea între mamiferele marine.
„Prezentarea „alfabetului fonetic” – nu are legătură cu nimic din ceea ce cunoaștem, a spus Rendell, care nu a fost implicat în cercetare.
„Modul în care este folosită variația tempoului este complet diferit de modul în care, să zicem, folosim elemente ale unui alfabet pentru a construi expresia lingvistică”, a spus el.
„Nu există nicio dovadă în acest sens și nu este o interpretare foarte utilă, deoarece forțează totul într-o perspectivă restrânsă și oarecum exagerată sugerându-se că „este ca limbajul uman sau nu”, atunci când există o gamă mult mai largă de interpretări disponibile.”