Oamenii de știință proiectează un costum spațial care poate transforma urina în apă potabilă

Oamenii de știință proiectează un costum spațial care poate transforma urina în apă potabilă

Un costum spațial inspirat din filme, care reciclează urina și o transformă în apă potabilă, le-ar putea permite astronauților să efectueze plimbări spațiale lungi în viitoarele expediții lunare.

NASA se pregătește pentru misiunea Artemis III din 2026

Prototipul, după modelul „costumelor” din clasicul SF Dune, colectează urina, o purifică și o poate returna astronautului printr-un tub de băut în decurs de cinci minute.

Creatorii costumului speră că ar putea fi implementat înainte de sfârșitul deceniului în programul Artemis al NASA, care se concentrează pe cum să trăiești și să lucrezi pentru perioade prelungite în spațiu sau pe alte planete.

„Designul include un cateter extern pe bază de vid care duce la o unitate de osmoză inversă combinată, oferind o alimentare continuă cu apă potabilă cu multiple mecanisme de siguranță pentru a asigura bunăstarea astronautului”, a declarat Sofia Etlin, cercetător la Weill Cornell Medicine și la Universitatea Cornell și co-designer al costumului.

NASA se pregătește pentru misiunea Artemis III din 2026, care are ca scop aterizarea unui echipaj pe polul sud lunar, cu ambiția declarată de a lansa misiuni cu echipaj pe Marte până în anii 2030.

Urina și transpirația sunt deja reciclate în mod obișnuit pe Stația Spațială Internațională (ISS), dar Etlin spune că este nevoie de un sistem echivalent atunci când astronauții sunt plecați în expediție.

„Astronauții au în prezent doar un litru de apă disponibil în pungile de băuturi în costum”, a spus Etlin. „Acest lucru este insuficient pentru plimbările spațiale lunare planificate de lungă durată, care pot dura 10 ore și chiar până la 24 de ore în caz de urgență.”

Soluția actuală de gestionare a urinei este incomodă și neigienică

Există, de asemenea, plângeri cu privire la soluția actuală de gestionare a deșeurilor, așa-numita îmbrăcăminte cu absorbție maximă (MAG), care este în esență un scutec pentru adulți.

Se pare că hainele sunt predispuse la scurgeri, incomode și neigienice, ceea ce ia determinat pe unii astronauți să limiteze consumul de alimente și băuturi înainte de plimbările în spațiu, iar alții să se plângă de infecții ale tractului urinar (ITU). „Astronauții nu mai pot spune dacă este urină sau transpirație.”, spune ea

Profesorul Christopher Mason, de la Weill Cornell Medicine, autorul principal al studiului, a spus: „Chiar și în absența unei planete mari și deșertice, ca în Dune, acest costum este ceva bun pentru astronauți”.

Colectarea și purificarea a 500 ml de urină ar putea doar cinci minute. În timpul desfășurării, apa purificată ar putea fi îmbogățită cu electroliți și returnată astronautului ca băutură energizantă.

Sistemul măsoară 38 cm pe 23 cm pe 23 cm, cu o greutate de aproximativ 8 kg, care a fost considerat a fi suficient de compact și ușor pentru a fi purtat de astronauți. Echipa plănuiește să recruteze 100 de voluntari în New York în toamnă pentru a testa sistemul pentru confort și funcționalitate.

„Sistemul nostru poate fi testat în condiții simulate de microgravitație, deoarece microgravitația este factorul spațial principal pe care trebuie să îl luăm în considerare”, a spus Mason. „Aceste teste vor asigura funcționalitatea și siguranța sistemului înainte de a fi folosit în misiuni spațiale reale.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)