Oamenii au modificat Pământul atât de mult încât speciile migratoare sunt în pericol de dispariție

Publicat: 12 02. 2024, 14:46
Actualizat: 12 02. 2024, 14:48

Unele dintre femelele țestoase sunt printre cele mai îndrăznețe creaturi din lume, călătorind până la 16.000 de mile după cuibărit pentru a găsi hrană în mările îndepărtate.

Mai multe de una din cinci specii migratoare este amenințată de extincție

Se știe că pornesc din Asia de Sud-Est tropicală până în apele reci din Alaska, unde meduzele sunt abundente.
Dar a călători atât de lung înseamnă a întâlni amenințări multe și care pot fi fatale: plase de pescuit destinate altor specii, braconieri, poluare și apele încălzite de criza climatică, care obligă țestoasele să călătorească și mai departe pentru a-și găsi prada.

Aceste țestoase sunt doar una dintre sutele de specii migratoare – cele care fac călătorii remarcabile în fiecare an pe uscat, râuri și oceane – care se confruntă cu dispariția din cauza interferenței umane, potrivit unui raport de referință al agenției ONU publicat luni.

Dintre cele 1.189 de creaturi enumerate de Convenția privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice sau CMS, mai mult de una din cinci sunt amenințate.

Acestea includ specii din tot felul de grupuri de animale – balene, rechini, elefanți, pisici sălbatice, răpitori, păsări și insecte, printre altele.
Aproximativ 44% dintre speciile enumerate sunt în curs de scădere a populației, se arată în raport. Cel mai alarmant este starea peștilor migratori din lume: aproape toți, 97% dintre cei enumerați sunt amenințați cu dispariția.

Speciile migratoare includ unele dintre cele mai emblematice animale de pe planetă, cum ar fi elefanții

Raportul este primul inventar care evaluează starea speciilor migratoare și modul în care acestea încearcă să supraviețuiască într-o lume schimbată dramatic de oameni.

A constatat că cele mai mari două amenințări au fost supraexploatarea și pierderea habitatului din cauza activității umane, cum ar fi curățarea terenurilor pentru agricultură, drumuri și infrastructură. Aceste activități fragmentează, de asemenea, căile speciilor migratoare, făcându-le uneori imposibil să-și încheie călătoriile.

Speciile migratoare includ unele dintre cele mai emblematice animale de pe planetă, cum ar fi elefanții, sursă foto: captură YT

Aproximativ 58% dintre locațiile monitorizate recunoscute ca importante pentru speciile migratoare se confruntă cu ceea ce CMS spune că sunt niveluri nesustenabile de presiune din partea oamenilor.

Schimbările climatice și poluarea sunt, de asemenea, amenințări majore. Temperaturile mai calde nu numai că forțează unele specii să călătorească mai departe, dar pot și determina animalele să se deplaseze în diferite perioade ale anului. Asta poate însemna că nu mai au mâncare sau un partener pentru reproducere.

Un exemplu deosebit de grav este narvalul. Aceste creaturi marine cu aspect mitic, petrec verile în zone de coastă în mare parte fără gheață, înainte de a migra spre sud, în apele arctice mai adânci.

Cu toate acestea, pe măsură ce oceanele se încălzesc și expansiunea anuală a gheții de mare are loc din ce în ce mai târziu, oamenii de știință au descoperit că unii narvali își întârzie călătoria, riscând să rămână prinși în gheața de mare fără deschideri prin care să respire.