O ursoaică mutată din Brașov în Prahova omoară animale și le dă târcoale localnicilor. „Nu rezolvăm absolut nimic”

Publicat: 28 08. 2024, 08:40
Actualizat: 28 08. 2024, 08:41
Sursa foto: Pixabay

Relocarea urșilor nu reprezintă o soluție, spun specialiști și arată și evenimentele. O ursoaică a fost prinsă, în 6 august, în cartierul Noua, din Brașov, și mutată la zeci de kiloemtri distanță de oraș, iar acum le dă târcoale oamenilor din Prahova.

Ursoaica „recidivistă”

Ursoaica este o „recidivistă”, fiind capturată în iunie din Predeal. Atunci I s-a montat un dispozitiv de monitorizare prin GPS și a fost mutată în zona Piroșca, dintre județele Brașov și Prahova. După o perioadă, a apărut în cartierul Noua, din Brașov. De aici a fost capturată și mutată într-o zonă izolată, de unde a ajuns în gospodăriile oamenilor din Prahova, în localitățile Slon, A intrat într-o păstrăvărie în Crazna și a omorât porumbei în Cerașu, conform Bună ziua Brașov.

Directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu, a explicat că relocarea urșilor nu este o soluție.

„Nu rezolvăm absolut nimic. Doar ne minţim. Relocarea nu este o soluţie. Unii urşi au dispărut de tot, alţi s-au întors de unde au fost capturaţi sau au ajuns în alte localităţi”, a declarat Dan Olteanu.

În acest an, Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt a capturat și relocate 4 urși. În plus, în pădurile pe care le administrează regia sunt în jur de 100 de exemplare de urși, fiind de 4-5 ori mai multe decât ar trebui.

Oamenilor le este teamă să iasă seara din case

Oamenii sunt terifiați, le este frică să iasă seara din case, să meargă în drumeții, din cauza numărului mare de incidente cu urși.
„S-a ajuns la situaţia în care oamenilor le e teamă să mai meargă pe Tâmpa sau să îşi mai lase copiii să se joace seara în Noua sau Şchei”, a continuat Dan Olteanu.

Teroarea a ajuns și în Poiana Brașov, iar operatorii de turism spun că animalele vin la ghenele de gunoi în căutare de hrană. Ei reclama lipsa de implicare a autorităților, dar şeful pentru Situaţii de Urgenţă Braşov spune că ar trebui implementate niște măsuri pentru operatorii de turism sau Horeca legată de depozitarea deșeurilor.

„Zona de depozitare a deşeurilor ar trebui împrejmuită cu gard şi, suplimentar cu un gard electric. Am constatat că la hotelurile care au implementat aceste măsuri că urşii nu mai vin, ci trec mai departe. De asemenea, ar trebui ca deşeurile să fie ridicate cât mai des, iar containerele să fie igienizate cu substanţe care să îndepărteze mirosurile”, a explicat reprezentantul SVSU Braşov.