Ursoaica salvată joi, în provincia Duzce, din nord-vestul Turciei, era dezorientată, se clătina și plângea după ce a căzut pe spate, în spatele unei camionete și se crede că s-a intoxicat după ce a mâncat o cantitate excesivă de „miere nebună”, arată The Guardian.
Mierea nebună, sau „deli bal” în turcă, este produsă în cantități mici de apicultorii din munții Kaçkar, lângă Marea Neagră, singurul loc din lume, în afară de poalele munților Himalaya, unde speciile indigene de rododendroni produc o neurotoxină puternică numită grayanotoxină.
Dacă albinele se hrănesc cu suficient nectar de rododendron, mierea roșie pe care o produc are un miros ascuțit și un gust amar – și, pentru consumatori devine un potențial drog.
O lingură mică mâncată ca atare sau luată cu apă fierbinte sau lapte fiert este suficientă pentru a induce o stare ușor halucinogenă sau euforică.
În mod normal, se ia înainte de micul dejun ca tratament tradițional pentru hipertensiune, impotență și o serie de alte afecțiuni.
Europenii din secolul al XVIII-lea o numeau „miel fou”, importând-o de la otomani pentru a o adăuga în bere pentru a obține un plus de senzație.
Prea mult, însă, poate reduce tensiunea arterială la niveluri potențial periculoase și poate induce greață, leșin, convulsii, aritmie și, în cazuri rare, moarte. Zeci de persoane pe an sunt internate în spitale din Turcia din cauza intoxicațiilor cu miere nebună.
Ursoaica afectată a fost adusă la un veterinar, unde a fost tratată. Oficialii au declarat că animalul este în stare bună și că va fi probabil eliberat în sălbăticie în zilele următoare.