O studentă din București și-a dat în judecată părinții pentru a-i obliga la plata unei pensii lunare de întreținere. Ei consideră demersul „profund umilitor”. Argumentele tinerei

O studentă din București și-a dat în judecată părinții pentru a-i obliga la plata unei pensii lunare de întreținere. Ei consideră demersul „profund umilitor”. Argumentele tinerei
Sursa foto simbol: Pixabay

O tânără în vârstă de 20 de ani din București și-a dat în judecată părinții pentru a primi o pensie lunară de întreţinere de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la încetarea studiilor. Deocamdată n-a avut succes în instanță.

Argumentele tinerei care și-a dat în judecată părinții

Fata, care e studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), a deschis două acțiuni paralele pe rolul Judecătoriei Sectorului 6.

Prima are ca scop emiterea unei ordonanțe preşedinţiale (care se judecă în regim de urgență), prin care părinții să fie obligați temporar la plata lunară a unei sume de bani, cerere respinsă deja de un judecător, explică Libertatea.

A doua acțiune vizează fondul cauzei, anume stabilirea unei pensii de întreținere lunare. Acest dosar nu a primit încă un prim termen de judecată.

În actele depuse la dosar, fata a acuzat că tensiunile dintre ea și părinți s-au acutizat în perioada pandemiei, când a fost obligată să-și facă vaccinul și a fost testată zilnic cu test PCR, precauții care i-au cauzat o „profundă traumă la nivel emoțional şi psihic”, ajungând într-un final să-i fie groază să se mai întoarcă acasă de la liceu.

Ea s-a mai plâns că până la 18 ani mama ei a dat dovadă de „posesivitate exacerbată de control”, i-a interzis să aibă prieteni sau să rămână peste noapte la colege acasă.

În martie 2023, la trei luni de la majorat, tânăra a plecat de acasă și a locuit pe la prieteni. Ea a reușit să ia Bacalaureatul și admiterea la facultate, dar a rămas certată cu părinții, mai notează Libertatea.

Ea a invocat în dosar prevederile Codului Civil, care obligă părinții să-l întrețină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani.

Ce spun părinții și de ce judecătorul a respins prima cerere a fetei

În schimb, părinții, care au o putere financiară peste medie, au depus la dosar dovezi care arată că i-au furnizat fetei lor în medie 3.500 de lei lunar și un apartament complet utilat în Sectorul 6. De asemenea, și-au arătat disponibilitatea de a plăti chirie pentru un apartament oriunde ar fi dorit fiica lor sau chiar să-l cumpere și un loc de muncă la societatea unde lucrează tatăl, în domeniul în care se pregătește tânăra. Toate ofertele au fost refuzate de tânără, spun părinții ei.

Aceștia au mai afirmat că fata e binevenită în casa familiei oricând, „în pofida prezentelor demersuri judiciare neaşteptate, profund umilitoare, nedrepte şi dureroase”, mai scrie Libertatea.

Părinții i-au cerut judecătorului să nu aprobe cererea fetei deoarece aceasta „trebuie să îşi manifeste potenţialul nativ pe care îl are, nu să se plafoneze ca urmare a comodităţii pe care i-ar putea-o asigura veniturile părinţilor săi”.

Judecătorul a respins prima cerere a fetei, precizând că în Codul Civil sunt puse condiții în care părinții sunt obligați să-și susțină financiar copiii deveniți majori. De exemplu, în cazul în care aceștia se află în stare de nevoie și nu se pot întreține din munca sau bunurile lor, or asta nu se întâmplă acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`