O structură specializată în poliție pentru căutarea persoanelor dispărute. Proiectul, în dezbatere în Senat

O structură specializată în poliție pentru căutarea persoanelor dispărute. Proiectul, în dezbatere în Senat
Foto: Poliția Română / Facebook

Preşedintele Comisiei pentru apărare a Senatului, Nicoleta Pauliuc, a declarat, la o dezbatere privind proiectul de lege, că, în cazul persoanelor dispărute, este necesară înfiinţarea unei unităţi centrale cu atribuţii în soluţionarea unor astfel de sesizări, a unui sistem integrat de circulaţie a informaţiilor între instituţiile abilitate.

Proiectul Guvernului privind căutarea persoanelor dispărute, în dezbaterea Comisiei de apărare

Proiectul de lege al Guvernului prevede că Poliţia Română va coordona activităţile de căutare pe întreg teritoriul naţional a persoanelor dispărute, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, Poliţia Română va coopera cu organisme din străinătate pentru găsirea unei persoane atunci când intervine un element de extraneitate.

„Pentru a crea un sistem administrativ adecvat este necesar ca în cadrul Poliţiei Române să fie constituite structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute cu competenţă exclusivă în acest domeniu. (…) Prin proiect se propune constituirea unor structuri specializate la nivel central, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, şi la nivel teritorial. Unitatea centrală va avea rol de coordonare şi de sprijinire a unităţilor de Poliţie în procesul de căutare a persoanelor dispărute, fie prin implicare directă, fie prin crearea mecanismelor administrative de lucru specifice. Unităţile teritoriale vor avea atribuţii în ceea ce priveşte întreaga activitate de căutare a unei persoane dispărute. (…) Orice persoană are dreptul de a sesiza un caz de dispariţie, proiectul impunând în sarcina unităţilor de Poliţie obligaţia de a se sesiza din oficiu cu privire la acest aspect”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

Aproape 6.000 de sesizări privind dispariții de copii, făcute în ultimul an în România

În perioada 30.04.2020–20.04.2021, au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind copii care au dispărut de acasă, dintre care 206 au vârste până în 10 ani și 1.453 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție.

În aceeași perioadă de timp 5.821 de copii au fost găsiți. În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa. În 2020, la linia telefonică pentru copii dispăruți au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`