Scandalul provocat de Sebastian Ghiță dinamitează România. Finețurile juridice strecurate de fostul deputat în înregistrările pe care le-a lăsat înainte de a se ascunde duc la demisii și demiteri, anchete și speculații jurnalistice.
Fostul consilier prezidențial Andrei Pleșu declară public că se dă bătut, afirmând că îl depășește complexitatea rețelei SRI-DNA – oameni de afaceri – presă – CNA – partide – guverne –„acoperiţi” – comisii parlamentare de control etc.
“Tot ce pot spune, parafrazîndu-l pe Marx, e că „o stafie bîntuie România: Sebi. Sebi Ghiţă.” Serialele lui demascatoare bat toate audienţele, scot din funcţie generali, aruncă în aer şefi de partid, gazetari, instituţii. Iar el e de negăsit. Ca orice stafie autentică. Nu pricep şi nu mai am de gînd să mă pronunţ. Îmi rezerv doar dreptul de a exprima unele mirări de simplu cetăţean”, scrie Pleșu într-un articol pentru Adevărul.
Scriitorul se întreabă cum „o fi să te distrezi cu Ghiţă sau cu Coldea în vacanțe”.
“Ce faci, seara, la o bere, sau mă rog, la o şampanie. Schimb de secrete? De glumiţe? De strategii? Poate că dl Ghiţă e un interlocutor plin de farmec, un mare povestitor, un pitoresc tovarăş de chef. Sau poate te retragi cu el la Seychelles ca să pui la punct, pe ascuns, politica ţării, şefia PSD, sau doctoratul dnei Kövesi. (Deşi asta se poate face, mai ieftin, şi prin vreo tufă din Herastrău). Sau poate te amuză umorul fin al lui Sebi, replica lui hazoasă, aptitudinile sale sportive.
Dacă nu cumva îţi place, pur şi simplu, cum arată, cum se îmbracă, cum se poartă.
Poate că are opinii subtile despre Shakespeare sau Platon şi ai mereu ceva de învăţat stîndu-i în preajmă”, afirmă Pleșu.
“Una peste alta, s-ar zice că după o vacanţă cu Ghiţă, te întorci la muncă refăcut, proaspăt, îmbogăţit, gata de noi şi noi isprăvi profesionale”, adaugă el.
În concluzie, am putea săpune că orice om ascunde virtuţi pe care nu le observi la prima vedere.
“Nu e exclus ca dl Ghiţă să aibă astfel de virtuţi, de natură să-l recomande, cînd n-o mai avea altă întrebuinţare, drept „domnişor de companie”, cu o fişă a postului de tip „hostess”…”, conchide Pleșu.