O specie de rațe din India sunt folosite la noi în țară ca alternativă pentru pesticide. Ce dăunători pot fi combătuți cu ajutorul acestor păsări

O specie de rațe din India sunt folosite la noi în țară ca alternativă pentru pesticide. Ce dăunători pot fi combătuți cu ajutorul acestor păsări
Sursă foto: Captură YouTube- My Farm

Rațele alergătoare indiene sunt folosite în multe zone ale lumii pentru combaterea dăunătorilor, iar recent această metodă a fost preluată și la noi în țară. Ruxandra Brad, designer de permacultură, a implementat în România cinci proiecte în care rațele sunt folosite ca alternativă pentru pesticide.

Aceste păsări sunt utilizate în restaurantele care își produc singure alimentele

Ruxandra Brad a implementat proiectele în care rațele alergătoare indiene sunt folosite pentru combaterea dăunătorilor. Printre acestea se numără cazul unor familii sau restaurante care și-au dorit să producă în mod ecologic alimente pe proprietățile lor.

Aceste păsări sunt eficiente împotriva dăunătorilor, fapt confirmat și de Ruxandra care le-a folosit pe propriul teren, care a fost invadat de moluște. Aceasta a declarat că într-o săptămână, 10 rațe alergătoare au reușit să curețe 1.200 de metri pătrați. „Nu am mai văzut apoi, timp de o lună, niciun limax”, a afirmat Ruxandra Brad pentru G4Food.

„Permacultura este un stil regenerativ și sustenabil de a ne organiza viața, de la felul în care construim casa, din ce materiale construim… la felul în care ne organizăm grădina. Practic, ia toate principiile naturii și le implementează într-un mod în care noi să putem beneficia de pe urma ei, atâta timp cât și ea se regenerează și este sănătoasă”, a explicat aceasta.

De unde pot fi achiziționate și cât costă acest tip de rațe

Ruxandra Brad a achiziționat aceste rațe care i-au curățat terenul de limaxi de la un crescător din Miercurea Ciuc. Conform ei, un boboc costă aproximativ 100 de lei, în timp ce o rață adultă valorează 200 de lei.

Acestea au carnea comestbilă și pot fi crescute și pentru ouă. Mai mult, excrementele lor pot fi un îngrășământ natural eficient. Aceste rațe consumă viermi și insecte pe lângă limaxi.

Designerul de permacultură ne recomandă să nu creștem această specie de rațe la comun cu cele albe obișnuite, deoarece împerecherea dintre cele două poate duce la „corcituri” care nu mai sunt la fel de eficiente la eliminarea dăunătorilor.
Rațele sunt utilizate de cultivatorii de orez din Asia și America, dar și de producătorii de vin din Africa sau Europa. Totuși, în podorii sunt preferate rațele alergătoare indiene, care nu pot zbura, însă pot alerga cu viteză mare datorită picioarelor lungi.

Cultivatorii de orez preferă rațele cu întotătoare bune, precum cele din specia hibrid „Aigamo”, obținute în Asia prin încrucișarea a două specii de rață sălbatică și rață domestică.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:17 - Moody’s a revizuit în jos prognoza privind creșterea economică a României și anticipează un deficit bugetar de 7,5% din PIB. Agenția crede că actuala coaliție PSD-PNL va rămâne la putere și după alegeri
15:53 - Ploile torențiale anunțate în București anulează evenimentele „Străzi Deschise” și „Simfonia Apei” din 29 septembrie
15:33 - România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze
15:08 - Hezbollah confirmă moartea liderului Hassan Nasrallah și îl declară martir. Armata libaneză patrulează străzile din Beirut, de frica unor proteste violente. Cabinetul libanez a convocat sesiune de urgență în această seară
14:56 - Actorul Will Ferrell, despre transfobie: „Dacă simți că cei din comunitatea trans sunt o amenințare la adresa sa, s-ar putea să fie din cauză că nu ești sigur pe tine”
14:37 - Fiul reginei Camilla împărtășește detalii despre starea de sănătate a regelui Charles: „Este un bărbat puternic”
14:18 - Tenismena română Jaqueline Cristian s-a calificat în runda a treia a WTA, după un meci de aproape trei ore
14:10 - Un TIR a intrat într-o casă de pe marginea DN25. Șoferul încerca să evite un cal atunci când a pierdut controlul volanului
13:57 - Hidrologii avertizează că e pericol de viituri în 21 de bazine hidrologice și în cazul râurilor din Dobrogea
13:10 - Proiect USR pentru ca lecțiile de TIC să fie mai atractive. Profesorii vor putea colabora cu experți din industria IT