O specie de prădător, fără dușmani naturali, face prăpăd în Delta Dunării. Localnicii sunt devastați de pierderile suferite

Publicat: 20 11. 2024, 22:34
Sursa Foto: Facebook/Delta Dunarii

Delta Dunării, un adevărat paradis natural, atât pentru fauna și flora locală, cât și pentru turiștii care nu pot rămâne indiferenți peisajelor. Însă, în ultimii ani, atât animalele din Deltă, cât și localnicii din zonă, se confruntă cu o amenințare serioasă: șacalul auriu. În lipsa unui dușman natural, această specie s-a înmulțit alarmant, ajungând la un număr de peste 3000 de exemplare.

Cum și-au propus autoritățile să țină sub control numărul șacalilor

În urma mai multor sesizări primite de autorități, din partea localnicilor care se plângeau de pagubele pe care le produc șacalii, Ministerul Mediului a aprobat ca în acest sezon de vânătoare, să fie eliminate 350 de exemplare din această specie, potrivit Știrile ProTv.

Zeci de vânători, sub supravegherea inspectorilor Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost mobilizați la marginea localității Ilgani din Delta Dunării. După aproape o oră de așteptare în desișul pădurii, se aud și primele focuri de armă.

Vânătoarea reprezintă doar o parte dintr-un plan mai amplu al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, pentru limitarea înmulțirii acestei specii agresive.

Daunele provocate de șacali în gospodării, în ultimul an

Localnicii se plâng că șacalii, mai ales pe timp de iarnă, atacă animalele domestice, ajungând să intre după pradă în gospodăriile oamenilor. Peste 80 de viței și animale gestante au fost ucise de șacali, doar anul acesta, în zona localității Ilgani.

„Din pacate e o specie invaziva care ne afecteaza foarte grav”, mărturisește un localnic.

Specia a fost semnalată pentru prima dată la noi, în anii ’80. Problema înmulțirii excesive este o problemă generalizată la noi în țară, întrucât nu are dușmani naturali, iar singurul animal care ar putea pune în pericol șacalul este lupul.

Șacalul și nevoia de a vâna pentru supraviețuire provoacă distrugeri nu doar în gospodării, ci și în natură. Această specie vânează multe animale mici, șoareci, iepuri și păsări, devastând cuiburile construite în stufăriș.