O secţie de Terapie Intensivă a unui spital din Argeş este închisă de patru luni din lipsă de medici. ”M-am zbătut peste tot, în toate felurile”
Chiar dacă beneficiază de dotările necesare, secţia ATI a Spitalului COVID de la Mioveni, judeţul Argeş, care are 18 paturi disponibile, este închisă din cauza lipseide medici.
În această perioadă, numărul celor infectați cu Covid-19 care trebuie să fie internați la Terapie Intensivă a crescut.
„La ATI, la Mioveni, sunt patru luni de când nu funcţionează secţia pentru că nu sunt medici. Cred că pe valul care a început de peste două săptămâni sunt sigur că se vor găsi soluţii cât de curând, eu cred că viaţa şi situaţia îi va obliga. Trebuie să vorbim de resursa umană, nu de paturi. Dacă nu ai resursa umană, ce faci cu paturile? Cea mai mare problemă a României este reprezentată de resursa umană”, spune primarul Ion Georgescu.
Acesta a declaratcă se caută soluții ca secția să fie deschisă pe 26 noiembrie.
„Ne-a promis că încearcă să soluţioneze problema. Ar fi crucială redeschiderea secţiei. Când văd în curtea spitalului pacienţi pe care nu avem unde să îi internăm îmi dau lacrimile”, ne-a declarat primarul Ion Georgescu.
Ce spune prefectul
„Cred că singura şansă de a redeschide secţia este să obţinem personal dintre cei care au absolvit rezidenţiatul în acest an la facultăţile de Medicină. Sunt absolvenţi care pot fi angajaţi. Am făcut constant solicitări pentru a ni se aduce personal medical, dar este o mare problemă cu lipsa de personal”, a declarat pentru „Adevărul” prefectul de Argeş, potrivit Adevarul.
„M-am zbătut peste tot, în toate felurile. Trebuia să fie forţate aceste examene de specialitate pentru rezidenţi cu cel puţin o lună mai devreme decât în octombrie, adică în septembrie sau în august. Dacă s-ar fi făcut acest lucru, acum ar fi avut toţi parafe şi puteau fi distribuiţi la spitalele din ţară”, a declarat pentru „Adevărul” medicul Trăilă.
El spune că secţia ATI a spitalului din Mioveni este închisă din data de 5 iulie.
„De fiecare dată când un pacient se agravează, şi sunt din ce în ce mai mulţi pacienţi care se agravează rapid, ai stres dacă vei găsi loc unde să îi trimiţi. Am trimis unii pacienţi la timp, însă, din nefericire, tot s-au prăpădit…”, ne-a declarat doctorul Horia Trăilă.
„Dacă era un pacient cu probleme, acesta era coborât imediat de la etajul unu la parter, acolo unde era ATI-ul. La etajul doi erau cazurile mai uşoare, dacă apăreau complicaţii îi duceam la etajul unu, iar când cazurile se agravau, pacienţii în cauză erau mutaţi în ATI. De aceea a fost o rată mică de decese la ATI la Mioveni, doar 18 decese din 47 de pacienţi de la ATI până pe 5 iulie, când s-a închis secţia”, a explicat Horia Trăilă.
Managerul Spitalului Orăşenesc Mioveni spune căar fi nevoie de minimum nouă medici şi 20 asistente la 10 paturi la ATI, pentru a redeschide secția ATI.