Sistemul medical din România este tot mai bolnav în faţa propriilor pacienţi. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat dreptate unei paciente din Sibiu, care şi-a plătit o intervenţie chirurgicală în Germania, deşi potrivit legii, ar fi trebuit rambursată de statul român. Ţara noastră nu i-a putut oferi tratamentul corespunzător, iar acum, femeia aşteaptă ca statul român să-i returneze banii.
Elena Petru suferea de afecţiuni vasculare şi a mers să se trateze la un spital de specialitate din Timişoara, unde medicii au decis să o opereze pe cord deschis. Femeia a observat însă că lipseau medicamentele şi materialalele medicale de primă necesitate. Ţinând cont de complexitatea operaţiei, a decis să se opereze în Germania şi a cerut Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu să suporte costul intervenţiei care se ridica la 18.000 de euro. Solicitarea i-a fost însă respinsă pe motiv că din raportul medicului nu reieşea că operaţia nu poate fi efectuată într-un timp rezonabil în România. Drept urmare, femeia a acţionat în instanţă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Sibiu dar şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La rândul lor, magistraţii Tribunalului Sibiu cei care trebuiau să judece cazul, au solicitat Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să stabilească dacă statul român era obligat sau nu să ramburseze cheltuielile medicale plătite de femeie. Iar decizia nu a întârziat. Curtea i-a dat dreptate pacientei.
Potrivit unei hotărâri de guvern intrate în vigoare la începutul lunii mai pentru tratamentul medical primit intr-un stat din Uniunea Europeana asiguraţii români pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor.