Unul din mirajele ultimelor decenii e reprezentat de chirurgia estetică – o amură a medicinii cunoscută mai întâi drept chirurgie reparatorie, pentru că fix cu asta se ocupa, rezolvând pe cât se putea, cu un pansament mai mult placebo, problemele de adaptare ale persoanelor care au fost victime ale unor evenimente care le-au schimbat fizionomia sau trupul.
În goana după un model al frumuseții prezentat în mai toate ocaziile, la nivel mondial s-a dezvoltat o adevărată industrie care în încercarea de a ajunge la performanțele de estetică pe care le furnizează aleator genetica fiecărui individ, vinde, în cel mai bun caz, vise, rezultatele lăsând de dorit sau fiind de-a dreptul catastrofale.
În această ultimă categorie se încadrează și cazul unei românce care s-a stabilit în Marea Britanie și care, în urma unor operații estetice pe care le-a făcut în Turcia, a ajuns să aibă grave probleme de sănătate.
Evident, femeia în vârstă de 40 de ani a decis să apeleze la aceste proceduri pentru că nu mai era mulțumită de felul în care arata, dar spre totala sa nemulțumire, rezultatul a fost invers față de așteptările sale.
Angajată a unui depozit de ambalare a produselor electronice situat în Coventry, românca a făcut economii pentru a-și putea permite să meargă în Turcia în vara anului trecut, pentru o serie de intervenţii stomatologice, potrivit E-Bihoreanul.
Românca a contactat clinica din Turcia și a antamat serviciile medicale, plătind 5.000 de lire sterline, pentru transport, cazarea şi operaţiile propriu-zise necesare efectuării unor implanturi dentare.
„O prietenă englezoaică mi-a povestit că tatăl ei a fost în Antalya, unde i s-au făcut câteva implanturi într-o săptămână. Atunci aveam cinci dinţi lipsă din cauza fumatului. Ea m-a ambiţionat, mi-a spus că sunt mulţumiţi de rezultat. Mi s-a părut alegerea perfectă: intervenţii mult mai ieftine decât în Anglia şi operaţii rapide”, povesteşte femeia în vârstă de 40 de ani. De ce n-a ales România? „Preţurile erau cam aceleaşi, dar în Antalya urma să fiu cazată la hotel, ca într-o vacanţă”, explică ea.
Programată pentru o primă intervenţie stomatologică în luna iulie 2022, românca fost manipulată de personalul de la clinica din Turcia, care i-a prezentat o ofertă cu discounturi ”generoase” și a mai plătit alte sume consistente pentru un implant mamar şi pentru îndepărtarea excesului de piele de pe pleoapa superioară.
În numai două săptămâni, românca a făcut cele cinci implanturi dentare, precum și cele două operații estetice, plătind în total 10.000 lire sterline sterline.
După ce s-a întors în Anglia, românca spune viaţa sa s-a schimbat într-un mod radical, dar nu în bine, așa cum se aştepta. În primele zile a observat că începe să i se înnegrească sfârcul stâng, iar o săptămână mai târziu era nevoită să se prezinte la spital, la Urgențe, pentru că din sân îi curgea puroi.
„M-au luat din prima, de obicei se aşteaptă câteva ore. Mi-au spus că nu ştiu cum de mai sunt în viaţă. M-au anesteziat complet, iar când m-am trezit m-au anunţat că au fost nevoiţi să îmi taie sfârcul, pentru că nu mai era irigat, era necrozat. Au urmat apoi luni de zile în care n-am mai putut lucra”, îşi povesteşte coşmarul românca.
A revenit în clinica din Antalya câteva luni mai târziu, pentru definitivarea implanturilor dentare, care necesitau montarea bonturilor.
„M-am certat cu ei, le-am dat recenzii negative peste tot, am încercat să îmi recuperez banii, dar în zadar. Atunci m-au şi cazat la un alt hotel, populat doar cu turişti, probabil fiindu-le frică că le voi povesti altor clienţi experienţa mea”, spune femeia.
Cu ce s-a ales în urma acestei experienţe? Cu o stimă de sine la un nivel mai scăzut decât înaintea efectuării operații, cu traume, frici şi cu un sân desfigurat.
Medicii britanici, la care mai merge o dată la trei luni pentru control, i-au comunicat faptul că ar putea face o operaţie de reconstrucţie a mamelonului, dar îi este încă frică de o nouă intervenţie.
Nu intenționează să dea clinica din Turcia în judecată pentru malpraxis pentru că ar fi un demers costisitor pe care nu și- permite și, e foarte convinsă, unul fără vreun rezultat concret.
„Avocaţii sunt scumpi aici, iar problema şi mai mare e că Turcia nu este în Uniunea Europeană. Ei (cei de la clinică – N.R.) sunt acoperiţi cu tot felul de acte şi ar dura ani de zile”, explică ea.
Ce-ar mai fi de semnalat este faptul că a trecut prin tot calvarul de una singură, fără ca familia sa să cunoască această situație.