O retrocedare SUSPECTĂ: Cum a încasat Biserica 300.000 de euro chirie de la TVR pentru un cadou imobiliar făcut de statul român

Publicat: 05 09. 2017, 23:02

Mitropolia Moldovei și a Bucovinei a încasat aproape 300.000 de euro de la TVR Iași, chirie pentru o clădire retrocedată Bisericii de către stat. După opt ani de zile, Biserica a somat televiziunea să părăsească imobilul, iar TVR a cerut o anchetă în acest caz, întrucât există posibilitatea ca insituția bisericească să fi obținut în mod ilegal clădirea.

La mijlocul anilor 2000, pe când era încă mitropolit la Iaşi, actualul patriarh al României, Preafericitul Daniel, a coordonat un demers juridic laborios pentru a înavuţi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) cu un teren de 6.000 de metri pătraţi şi clădirile aferente, situat într-o zonă rezidenţială din Iaşi, pe strada Lascăr Catargi. Mitropolitul de atunci s-a folosit de o entitate juridică desfiinţată în 1948, Societatea Naţională a Femeilor Ortodoxe Române (SFOR), reînfiinţată de prelaţi în anii 2000. Înainte de naţionalizarea dispusă de comunişti, societatea ar fi avut în proprietate terenul revendicat de prelaţii MMB.

Pentru imobil s-au luptat mai multe capete bisericești, dar clădirea a revenit Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române Iași, o entitate juridică cunoscută în Iași, care a invocat un act de proprietate din 1919. În 2008, SFOR a intrat în posesia proprietăților din Iași. „Într-o plângere ce a ajuns pe masa procurorilor se ridică, însă, o problemă gravă de legalitate: una dintre cele trei clădiri oferite gratuit către SFOR, a cărei suprafaţă este mare mare decât suma celorlalte două, ar fi fost construită, de fapt, de comunişti şi nu se afla în patrimoniu entităţii a cărei continuatoare a susţinut SFOR că este înainte de naţionalizare. Retrocedarea acelei clădiri, un imobil cu o suprafaţă desfăşurată de 2.600 de metri pătraţi, s-ar fi făcut, astfel, cu încălcarea legilor din domeniu, aspect ce urmează a fi verificat de procurori”, informează Adevărul. Cea care a semnat actul retrocedării este fosta șefă a ANRP, Ingrid Zaarour, trimisă în judecată de DNA pentru alte retrocedări ilegale.

Coincidența face ca, imediat după ce SFOR a obținut clădirea, să le fi cedat mitropoliei, printr-un contract de comodat. Așadar, procesele dintre SFOR și Mitropolie nu au fost decât praf în vânt. În cea de-a treia clădire de la acea adresă, mai mare decât primele două la un loc, funcţionează şi în prezent studioul teritorial de la Iaşi al TVR. Televiziunea a primit spaţiul în mod gratuit de la statul român, imediat după Revoluţie, însă după ce acelaşi stat l-a retrocedat către Biserică, TVR Iaşi a plătit o chirie de 3.000 de euro pe lună către mitropolie.

Au existat plângeri penale și expertize. Concluzia? TVR își caută sediu, iar Biserica se spală pe mâini, aducând drept probe niște acte vechi, ale căror autenticitate nu poate fi testată neapărat. Întreaga anchetă o puteți citi pe Adevărul.