O porţiune din cetatea regelui Dromichete din Bărăgan, distrusă cu buldozerele în baza unor avize ale Primăriei: „N-am făcut nimic ilegal, nu înţeleg de ce se agită toată lumea"
Situl arheologic „Piscul Crăsani”, cunoscută ca și cetatea regelui Dromichete din Bărăgan, aflată în Patrimoniul Naţional, a fost distrus parțial de buldozere, în urma unor avize date de Primăria Balaciu, județul Ialomița.
Practic, peretele de nord al sitului a fost excavat, iar pământul galben a fost folosit la întărirea unuia dintre picioarele podului peste râului Ialomița.
„Zona a fost categoric compromisă. Am observat mai multe resturi de ceramică şi chiar rămăşiţele unui mormânt medieval. Nu vom putea şti niciodată ce a fost de fapt în această zonă, pentru că s-a intervenit în acest mod” mai spune Ioan Cernău, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Ialomiţa, pentru adevărul.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au întocmit un dosar penal pentru a stabili cine se face vinovat de distrugerea provocată la situl „Piscul Crăsani”.
„N-am făcut nimic ilegal, nu înţeleg de ce se agită toată lumea. Nu aveam de unde să luăm pământ mai bun, pentru că tot ce-i în jurul podului e nisipos. Oricum nu e prima dată când facem astfel de lucrări şi nu se sesizează nimeni!” precizează Cornel Mihu, primarul comunei Balaciu.
Elena Pacală, directorul Direcţiei de Cultură Ialomiţa, este de altă părere. Aceasta a spus că „în cazul sitului arheologic de la Balaciu se constată o intervenţie neautorizată. Cei care au desfăşurat lucrările trebuiau să solicite o serie de avize pentru a efectua această intervenţie. Nimeni nu a cerut nimic. Şi oricum, chiar dacă ne sesizam nu-i puteam lăsa să pătrundă în sit”.