O porţiune din Autostrada Sibiu-Orăștie a fost demolată: Constructorul italian nu ar fi respectat tehnologiile de execuţie (VIDEO)
Puţinele autostrăzi ale României se dovedesc rând pe rând o totală bătaie de joc pe banii contribuabililor. O porţiune de 200 de metri din Autostrada Sibiu Orăştie a fost deja demolată, la nici un an de la inaugurare, deoarece carosabilul plutea, la propriu, din cauza infiltraţiilor cu apă. Vina aparţine în egală măsură constructorului, firma italiană SALINI IMPREGILO, dar şi CNADNR, potrivit B1 TV.
Astfel, o expertiză tehnică realizată de firma Rutexpert, condusă de inginerul Elena Diaconu, profesor universitar de drumuri şi poduri, stabilea responsabilitatea constructorului Impregilo Salini în mai multe probleme apărute, arată România liberă. Firma italiană nu ar fi respectat tehnologiile de execuţie şi nici nu ar fi folosit materiale de calitate. „În aceste condiții se consideră că geometria și alcătuirea corpului rambleului și stratului-suport al acestuia nu respectă soluția din proiect (…) Din observațiile vizuale pe probele prelevate materialul granular nu are caracateristicile de balast stabilizat, și nu prezintă legături datorate prizei care trebuia să se producă în cele opt-nouă luni de la punerea în operă“, se arăta în expertiza citată.
Dacă o astfel de „expertiză” ar fi avut în vedere o frimă româneascp, probabil că DNA s-ar fi sesizat de mult în acest caz, fiind deja început un maraton al audierilor. Fiind însă vorba de o firmă străină, se pare că instituţiile anti-corupţie din România par să treacă mai uşor cu vederea orice fel de nereguli.
Într-un document obţinut oficial de România Liberă, remedierea problemelor întâmpinate în zona kilometrului 60 pe autostrada Sibiu-Orăştie a necesitat demolarea completă a căilor de circulaţie. Deşi a pretins tot timpul că autostrada Sibiu-Orăştie are doar nişte „fisuri superficiale” în zona kilometrului 60 de pe lotul 3, problemele proiectului sunt grave.
„Cu ajutorul unui excavator având cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat că infiltările de apă sunt la o adâncime între 8 şi 10 metri faţă de cota roşie„, arată o notă de constatare semnată de angajaţi ai Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România.
„E vorba de o zonă de 200 de metri din autostradă care deja a fost excavată sau demolată. Despre aceste probleme se știe aproape de când s-a semnat contractul. Studiul de fezabilitate a fost făcut de mântuială. Constructorul, după începerea lucrărilor, la scurt timp, sesizând probleme cu terenul de acolo care aluneca și se misca a cerut niște suplimentări importante pentru soluții tehnice care să rezolve problema în zonă, adică un tunel și un viaduct îngropat. Soluțiile au fost respinse de compania națională de drumuri„, a precizat Cătălin Drulă, vicepreședinte Asociația Pro-Infrastructură.
„Constructorul se ştie şi e deja de notorietate că execută lucrări de mântuială pe întreg lotul, chiar şi zonele care nu au fost afectate. Iar compania de drumuri a forţat deschiderea cu 2 zile înainte de alegerile prezidenţiale în condiţiile în care nu era finalizat şi nu era recomandată această deschidere„, a completat Drulă.
O parte din responsabilitate aparţine şi CNADNR, deoarece a lăsat soluţiile în seama constructorului, nu a vrut să audă de probleme şi a încercat să livreze „la cheie” o realizare numai bună de prezentat în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.
#DIRECT_ONE_fx638a#