O parte din simptomele COVID-19 ar putea dura peste 6 săptămâni / O treime din pacienții unui studiu încă sufereau de oboseală, pierdere de gust sau miros, dificultăți de respirație sau tuse

Publicat: 08 12. 2020, 18:08
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Patricio Murphy

Medicii din Geneva au arătat că o parte dintre simptomele supărătoare ale COVID-19 ar putea dura mai mult de șase săptămâni, chiar și în cazul unor pacienți care nu prezintă alți factori de risc, se arată într-un comunicat de presă al Universității din Geneva (UNIGE).

O parte din simptomele COVID-19 ar putea dura peste 6 săptămâni. Ce a arătat un studiu realizat de instituții din Geneva

Conform sursei citate, încă de la apariția sa în debutul lui 2020, COVID-19 a fost impredictibilă atât pentru medici, cât și pentru persoanele afectate, date fiind varietatea și durata simptomelor sale. În special, se pare că are potențialul să provoace o boală neobișnuit de lungă, iar termenul „COVID lung” descrie boala la oamenii care continuă să prezinte simptome mai multe săptămâni de la infectare.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, o echipă de medici și epidemiologi de la UNIGE, Spitalele Universitare din Geneva (HUG) și Direcția Generală din statul Geneva au monitorizat aproape 700 de persoane care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, dar care nu au avut nevoie de spitalizare.

La șase săptămâni de la diagnosticare, 33% dintre ei încă sufereau de oboseală, de pierderea mirosului sau a gustului, de dificultăți de respirație sau tuse. Rezultatele, care pot fi văzute în Analele Medicinii Interne, fac apel la o mai bună comunicare, în special cu pacienții și cu medicii care îi monitorizează, dar și la mesaje în formă continuată către publicul general, căruia să îi amintească de faptul că infecția cu SARS-CoV-2 nu este banală, se mai arată în același comunicat.

Cu toate că în doar câteva luni cunoștințele medicale și științifice despre SARS-CoV-2 s-au îmbunătățit considerabil, mai multe aspecte ale bolii rămân necunoscute. În special, mulți oameni se întreabă despre evoluția și consecințele pe termen lung ale noului virus.

„De îndată ce pandemia a ajuns în țara noastră, ne-am confruntat cu aceste întrebări”, a subliniat profesorul Idris Guessous, medic epidemiolog la Departamentul Medicină și Sănătate Comunitară al Facultății de Medicină din UNIGE și medic-șef al Diviziei de Asistență Primară, care a coordonat această lucrare.

„În martie, programul COVICARE a fost înființat pentru a oferi monitorizare de la distanță pacienților care pot fi urmăriți în regim ambulatoriu, atunci când această urmărire nu a putut fi efectuată de către medicul primar. Asta ne-a permis să înțelegem mai bine evoluția bolii la persoanele care la modul general nu suferă nici de factori de risc specifici, nici de o formă gravă a bolii”, a mai spus specialistul.

Peste 68,1 milioane de cazuri de COVID-19 au fost depistate la nivel global, arată datele centralizate marți seară de Worldometer. În rândul persoanelor confirmate cu infecție cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate circa 1,55 milioane de decese, în timp ce mai bine de 47,2 milioane s-au vindecat.

În ceea ce privește situația din România, marți, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 7.439 de cazuri de COVID-19 depistate la nivel național, astfel că bilanțul îmbolnăvirilor confirmate pe teritoriul țării de la izbucnirea crizei sanitare a urcat oficial la 524.675. Potrivit autorităților, 416.797 de pacienți au fost declarați vindecați.