România primește, duminică, o nouă tranșă de vaccin anti-COVID-19 produs de compania AstraZeneca. Este vorba despre 139.200 de doze din serul Vaxzevria (AstraZeneca), anunță Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Dozele de vaccin vor fi aduse pe cale terestră și vor ajunge la la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, transportul fiind asigurat de firma producătoare.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de CNCAV, pentru început, dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca apoi să fie distribuite către centrele regionale din țară.
”Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman”, se mai arată în comunicatul CNCAV.
Vaccinarea cu serul AstraZeneca a început, în România, pe 15 februarie, iar de atunci, țara noastră a recepționat 1.378.000 doze din acest tip de vaccin, dintre care 449.611 au fost deja administrate populației, potrivit celei mai recente raportări transmise de CNCAV.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat recent de ce este important ca România să nu renunțe la administrarea vaccinului AstraZeneca. Asta în contextul îngrijorărilor legate de apariția unor cazuri rare de tromboză la unele persoane care au primit acest ser.
”România nu își permite în acest moment să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca.Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare. Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menținerea calității prin menținerea lanțului de frig și tocmai de aceea siguranța și mediul favorabil pentru vaccinare rămân cele mai importante priorități.
În perspectiva în care se va reuși asigurarea unei rate vaccinale de peste 60-70%, virusul nu va mai avea posibilitatea să selecteze noi variante, mutații care să nu poată fi combătute prin vaccinare.
Există o altă vulnerabilitate – de extindere a variantelor virale care nu sunt suficient acoperite de vaccinurile actuale. De aceea se evaluează eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată la 6 luni, doar dacă se constată o creștere a prevalenței cazurilor cu tulpini neacoperite de vaccin”, a explicat Valeriu Gheorghiță.