O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca ajunge astăzi în țară/ CNCAV va decide dacă menține carantinarea lotului ABV2856 AstraZeneca
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că o nouă tranşă de vaccin AstraZeneca, de peste 43.000 de doze, va ajunge în ţară vineri. De asemenea, tot vineri, autoritățile vor decide ce vor face cu lotul ABV2856 de la AstraZeneca, care a fost carantinat în urmă cu o săptămână.
„43.200 doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge în 19 martie a.c., la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră”, a transmis CNCAV.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
„În ceea ce privește lotul ABV2856, carantinat la data de 11 martie 2021, ca măsură de precauție extremă, CNCAV va lua o decizie în cursul zilei de mâine asupra acestei hotărâri.”, au transmis, joi seara, reprezentanții CNCAV.
CNCAVconsideră căvaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iarvaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), „cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”.
„Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiariivaccinării, cât și de profesioniștii în sănătate”, informeazăCNCAV.
Agenţia Europeană pentru Medicamente: Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca poate continua
Vaccinarea împotriva COVID cu vaccinul produs deAstraZenecava continua, a decis joi Agenţia Europeană pentru Medicamente. Autoritatea a decis căvaccinarea cuAstraZenecaeste sigură.Beneficiile sunt mai mari decât riscurile, transmite EMA.
„Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinuluiAstraZenecadepășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge,dar nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”, a declarat șefa EMA, Emer Cooke.
Agenția va continua să studieze posibile legături între rarele evenimente trombotice și vaccin șiva actualiza ghidul pentru a include o explicație cu privire la potențialul risc.
Deciziavine după cezeci de cazuri de tromboze au fost semnalate la persoane vaccinate şi după ce numeroase ţări europene au decis suspendarea administrării acestui vaccin din cauza îngrijorării provocate.
Comitetul de evaluare a riscurilor privind produsele farmaceutice din cadrul EMA, PRAC, şi-a prezentat concluziile, în urma analizei de siguranţă a vaccinului produs de compania anglo-suedeză.