O nouă taxă va fi aplicată românilor care au centrală în apartamente. Cât și unde vor plăti

O nouă taxă va fi aplicată românilor care au centrală în apartamente. Cât și unde vor plăti
Sursa Foto: freepik.com

Românii care locuiesc în blocuri cu sistem centralizat de încălzire, dar s-au debranșat și au centrală proprie, vor plăti o nouă taxă. Decizia a fost luată de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei și se va aplica din această lună.

Românii vor fi obligați să plătească începând din iarna aceasta

O decizie recentă a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede ca românii să plătească pentru căldura generată de conductele de încălzire care traversează apartamentele, indiferent dacă au izolat sau nu aceste țevi. Această reglementare, prevăzută în Ordinul nr. 7/2024, va intra în vigoare începând cu iarna aceasta, conform click.ro.

Cheltuielile pentru consumul comun de energie termică vor fi împărțite în mod proporțional, pe baza cotei indivize, între toți proprietarii și utilizatorii apartamentelor. Aceasta se va aplica indiferent de conectarea la sistemul centralizat de încălzire (SACET) sau de existența coloanelor de distribuție a căldurii.

Proprietarii vor trebui să sporte cheltuielile

Mulți români au ales să se debranșeze de la sistemul centralizat și să instaleze centrale de apartament. Mariela Florescu, reprezentanta unei firme de servicii de contorizare, a menționat că, după publicarea ordinului în Monitorul Oficial, toate firmele autorizate au fost informate despre noile reglementări, care au intrat în vigoare de la 1 august 2024.

Regulamentul ANRE prevede și modalitatea de calcul a contribuției la cheltuielile comune, în funcție de nivelul de deconectare de la sistemul centralizat de încălzire.

Astfel, pentru clădirile situate în zone cu temperaturi scăzute, dacă deconectarea este între 0 și 40%, contribuția va fi de 40% în lunile de tranziție, 35% în noiembrie și martie, și 30% în lunile cele mai reci. La o deconectare cuprinsă între 41% și 70%, aceste procente cresc, iar pentru deconectări între 71% și 99%, valorile devin și mai ridicate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`