O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”
Românii care locuiesc la bloc ar putea fi nevoiți să plătească o sumă de bani la factura de energie termică, indiferent dacă dețin o centrală termică proprie ori sunt racordați la sistemul centralizat, potrivit unui ordin ANRE.
Despre ce taxă este vorba
Mai exact, cei care stau la bloc vor avea de plătit o nouă taxă pe căldură, conform deciziei Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Este vorba despre căldura degajată de conductele care trec prin locuința lor, potrivit Cancan.
Astfel că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie a blocului. Taxa pe țeavă, așa cum a fost numită de internauți, este valabilă atât în cazul proprietarilor care sunt racordați la sistemul centralizat de energie, cât și pentru cei care au propria centrală.
Cei care dețin centrală proprie, cei mai revoltați
Românii care dețin centrală proprie sunt cei mai revoltați. Radu Opaina, președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, și-a exprimat nemulțumirea în cadrul unei postări pe o rețea de socializare.
„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:
a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET (sistemul centralizat – n.r.) sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic.
A venit prima factură de căldură! Prima aberație a iernii în blocurile cu repartitoare: jumătate din factura pe bloc o plătesc toți, atât conectații, cât și deconectații (cei cu centrală proprie).
Este o aberație colosală. Nu ai cum să ai parte comună 50% din factura totală. Nu înțeleg cum au ajuns la acea formulă. Cota comună ar trebui să fie maximum 10%. Vă fac un calcul: de exemplu un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară sunt 8 calorifere, câte unul la fiecare etaj, iar în apartamente sunt câte 3 calorifere, să zicem, deci 120 de calorifere. Ar veni 128 de calorifere în total în bloc, din care 8 sunt la comun. Cum să ajungă partea comună 50%?”, a scris pe Facebook, Radu Opaina.