O nouă șansă de drumeții pe străvechea rută a sării din Europa: Pagarine leagă Riviera Franceză de dealurile italiene pe un drum de 159 de km

Publicat: 10 07. 2024, 13:17

O rută străveche de comerț cu sare, Ruta Pagarine a devenit o nouă potecă de drumeții de la Riviera Franceză până pe dealurile italiene, care îi întâmpină acum pe drumeți.

Rutele sării au existat de secole, legând orașele de coastă de zonele interioare

Plage des Ponchettes este punctul de plecare pentru Ruta Pagarine, o nouă potecă de drumeții de 159 km între Nisa și orașul italian Cuneo, care urmărește pașii acestor comercianți medievali de sare.

Pagarina, sursă foto: captură YT

În calitate de ofițer de turism durabil pentru Nisa Coasta de Azur, Sophie Spillaiert a lucrat la acest proiect de turism durabil transfrontalier, finanțat de UE, din 2019. „A fost o mulțime de producție de sare în apropiere și era adus la Nisa pentru a fi descărcat pe plajă și apoi ambalat, cântărit și taxat în Cours Saleya”, a explicat ea.

Rutele sării au existat de secole, legând orașele de coastă de zonele interioare și permițând un flux de mărfuri și oameni în ambele direcții. Nisa era deja un port comercial prosper în epoca romană și fiind centrul comerțului cu sare, în special în secolele al XVI-lea și al XVII-lea, a ajutat orașul să devină și mai puternic și mai bogat.

Drumeții pe traseul Pagarina

Cea mai bună modalitate de a parcurge cele 10 etape ale traseului Pagarine este să descărcați aplicația Outdoor Active și să căutați „Les Routes du Sel: La Route Pagarine” Aici, traseul complet este descris cu indicații pas cu pas, puncte de interes și sugestii pentru cazare și restaurante.

Nu doar Nisa a simțit beneficiul banilor aduși de drumul sării – orașele și satele ofereau hanuri și refugii negustorilor obosiți, în timp ce feudalii împărtășeau averea fiscală și construiau fortificații și angajau bărbați pentru a păstra drumurile în siguranță.

Traseul Pagarina s-a deschis oficial în toamna anului 2023, după curățarea potecilor, dar plimbăreții și turiștii au început cu adevărat să facă drumeții acolo abia în această vară.

De fapt, traseul este cel mai nou dintre cele trei trasee de sare (Les Routes du Sel) din această zonă care s-au deschis ca trasee de drumeții. Celelalte sunt Drumul Regal, care începe la Menton și se termină tot în Cuneo; și Traseul contrabandiştilor, care merge de la Imperia pe coasta italiană până în orașul piemontan Mondovi.

Nu este de mirare că erau atât de multe trasee, deoarece sarea era incredibil de importantă în Evul Mediu. Potrivit lui Sylvain Rouah, ghid la Musée des Merveilles din Tende, un orășel la aproximativ 70 km nord de Nisa, care a înflorit în Evul Mediu datorită poziției sale pe unul dintre rutele sării.

„Sarea a fost numită „benzina medievală” deoarece aveau nevoie de ea în orice și chiar înainte de Evul Mediu, în secolul al XI-lea, îi putem vedea valoarea prin cuvinte precum „salariu” și „soldat”, care au apărut pentru că soldații romani erau plătiți cu sare”.