O nouă povară pentru angajații part-time: Trebuie să depună lunar declaraţii pe propria răspundere

Publicat: 12 08. 2022, 11:27
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Apar noi poveri pentru angajații care au contracte part-time.  Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

Noi obligații pentru angajații part-time

Pe lângă suprataxarea muncii, cei care au contracte part-time sunt obligaţi să depună la fiecare angajator o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Declaraţia pe propria răspundere se depune lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Angajatorul are obligaţia de a înregistra şi de a ţine evidenţa acestor declaraţii.

Fiecare angajator va trebui să elibereze salariatului, la cerere, un document din care să rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate aferentă veniturilor realizate din salarii şi asimilate salariilor.

În cazul în care salariaţii nu depun declaraţia pe propria răspundere, fiecare angajator stabileşte contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ, dacă baza de calcul aferentă venitului realizat, determinată potrivit regulilor specifice fiecărei contribuţii se situează sub nivelul salariului lunar minim brut pe ţară garantat în plată.

Aplicarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time a avut ca efect închiderea unui număr de peste 117.000 de astfel de contracte în doar 10 zile. Informația a fost prezentată în exclusivitate de Ioana Constantin vineri, la începutul emisiunii Politica zilei. Aceasta a mai precizat că în total peste 50.000 de contracte active au dispărut după aplicarea măsurii fiscale de către Guvern.

Situația contractelor part-time după aplicarea supraimpozitării

„Sunt peste 117.000 contracte part-time închise, începând cu 25 iulie, până ieri, 4 august. Sunt 50.000 de contracte care erau active și care au dispărut definitiv, au fost închise în România, tot din 25 iulie până ieri. În 2017 când această măsură deosebit de deșteaptă, girată de Dragnea și Vâlcov, a mai fost implementată, s-au pierdut în total 300.000 de contracte în România pentru că este evident că nimeni nu vrea să plătească taxe suplimentare dacă chiar muncește 2 ore, 4 ore, 6 ore. Este o chestiune pe care coaliția de guvernare nu vrea să o priceapă.

Această idee că antreprenorul român este infractor din start: minte, e muncă la negru, e muncă la gri, este extrem de dăunătoare, nu face altceva decât să producă victime. Victimele în cazul de față vor fi angajații pentru că în mod real din aceste contracte part-time erau unele pentru femeia care făcea curățenie, pentru un administrator al unor clădiri, patroni ai firmelor care își păstrau această normă de timp parțial. Toate aceste contracte vor dispărea”, a precizat Ioana Constantin.