O nouă metodă de înșelătorie online: Cum se folosesc hackerii de identitatea Transgaz pentru a fura date bancare?

Publicat: 03 11. 2023, 16:54
Sursa Foto: Freepik

Pe YouTube, în ultimele zile, circulă tot mai multe înşelătorii cibernetice. Infractorii creează conturi false și promovează reclame cu intenția de a atrage utilizatorii și de a le fura datele personale și bancare. Experții DNSC oferă sfaturi pentru a ne proteja de fraudă pe YouTube.

Hackerii se dau drept companii precum Transgaz pe YouTube

Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului. În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se „deghizează” în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare”, a menţionat DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei, potrivit Agerpres.

Cu privire la această metodă de atac, Directoratul a emis deja o alertă în luna septembrie a anului curent, scrie Observator News.

Metode care pot ajuta la evitarea unor evenimente neplăcute

Specialiștii DNSC oferă câteva sfaturi pentru a evita înșelăciuni online:

  • Fiți atenți la informațiile online și verificați-le cu grijă.
  • Evitați să accesați link-uri din postări sponsorizate care promit îmbogățire rapidă.
  • Raportați postările frauduloase pe rețelele sociale.
  • Nu oferiți informații personale în programe suspecte.
  • Verificați întotdeauna pe site-ul ASF informații despre fondurile de investiții pentru a evita înșelăciunile.

Dacă ai introdus datele cardului sau de autentificare în conturile de internet banking, anunță imediat banca. Dacă ai suferit o pagubă, depune o plângere la Poliția Română, fie în mod fizic, fie online. În cazul în care observi activități suspecte online, raportează-le ca fraudă atât pe rețeaua socială, cât și la DNSC.