O nouă descoperire arheologică – O tabelă de scor mayașă ce se folosea la un joc cu mingea asemănător fotbalului (VIDEO)

O nouă descoperire arheologică - O tabelă de scor mayașă ce se folosea la un joc cu mingea asemănător fotbalului (VIDEO)
Sursa foto: Captură video / Youtube: INAH TV

Arheologii mexicani au făcut o nouă descoperire, o tablă de scor din piatră folosită la un vechi joc cu mingea asemănător fotbalului. Aceasta a fost găsită în faimosul sit arheologic mayaș Chichen Itza din Peninsula Yucatan.

Piatra era folosită la un joc vechi cu mingea asemănător fotbalului

Obiectul circular care măsoară puțin peste 32 cm în diametru și care cântărește 40 de kilograme prezintă o scriere hieroglifică în jurul a doi jucători reprezentați stând lângă o minge, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic.

„În acest sit mayaş rar se întâmplă să fie găsită o scriere hieroglifică, darămite un text complet”, a declarat Francisco Perez, unul dintre arheologii care au coordonat cercetările în complexul Chichanchob, numit şi „Casa Colorada”.

Piatra ar data din perioada anilor 800 – 900 e.n, jocul cu mingea fiind o practică tradițională a popoarelor mezoamericane și este posibil să fi avut semnificații rituale, potrivit Agerpres.

Descoperirea făcută este în procesul de conservare, cercetătorii INAH pregătindu-se să realizeze imagini de înaltă rezoluție ale textului și iconografiei în vedere unui studiu detaliat.

Complexul Chichen Itza, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, este unul dintre principalele situri arheologice mayaşe din Peninsula Yucatan. Aproximativ 2 milioane de persoane vizitează acest sit în fiecare an, potrivit datelor oficiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`