O neînțelegere cu polițiștii austrieci i-a atras unui psiholog român o condamnare cu închisoarea

Publicat: 15 03. 2023, 19:23
Actualizat: 15 03. 2023, 19:25
Cinci persoane au fost condamnate pentru privare de libertate după ce au răpit o tânără, în vârstă de 25 de ani, iar motivul ar fi fost o căsătorie aranjată.

Un român a ajuns în atenția presei și instanțelor austriece din cauza unei neînțelegeri cu polițiștii austrieci care i-a atras o condamnare cu închisoarea.

În vârstă de 40 de ani, a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de amenințare după ce a intrat în sediul poliției din Salzburg și ar fi anunțat, conform variantei austriecilor, că ar avea în buzunar o… „bombă nucleară”.
Bărbatul s-a apărat în instanță și a spus că e vorba despre o neînțelegere, relatează publicația austriacă Krone.at, și că, de fapt le-ar fi spus că are o „Schartner bombe” (n.r. denumirea unei băuturi populare”).

Românul nu are antecedente și lucrează ca psiholog

Incidentul s-a petrecut în urmă cu o lună, când bărbatul a intrat cu o geantă în mână și a fost controlat la intrarea în sediul poliției.

Potrivit rechizitoriului, ar fi strigat, în limba engleză, că are o bombă nucleară în buzunar, fapt confirmat și de polițiștii audiați marți.

În instanță, românul a spus că e vorba despre o neînțelegere, că se referea la o băutură, „bombă Scharnter”, iar oamenii legii l-ar fi înțeles greșit.

Am vrut doar să-mi plătesc amenzile restante în centrul de detenție și nimic mai mult. Așa că am enumerat ce am în buzunare. Aveam o „bombă Schartner” – adică o băutură – în rucsac”, spune bărbatul, care este psiholog și sociolog.

Sentință dură: închisoare cu suspendare

Judecătorul l-a declarat vinovat, fiind condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare pentru constrângere și amenințări grave.

Conform sursei citate, în unele note în limba engleză găsite pe telefonul mobil al românului, se întreabă, de exemplu: „Care este cel mai rău lucru pe care îl pot face poliției din Salzburg, care mă avantajează cel mai mult?” Sau: „Ce pot face pentru a provoca un grad ridicat de incertitudine, panică și amenințare la adresa poliției?

În motivare sentinței, judecătorul spune că românul și-a revizuit comportamentul; a comunicat cu autoritățile în limba maternă, ajutat de un interpret. Starea lui psihică a fost evaluată ca atenuantă iar verdictul nu este definitiv.