O moleculă-cheie pentru viață a fost detectată pentru prima dată în spațiu, cu ajutorul telescopului

Publicat: 27 06. 2023, 15:14
Sursa foto: Shutterstock

Astronomii au detectat pentru prima dată în spațiu o moleculă importantă de carbon, cu ajutorul telescopului spațial James Webb, relatează CNN.

Moleculă-cheie pentru viață, detectată într-un sistem solar tânăr

Compusul, numit cation de metil, sau CH3+, a fost descoperit într-un sistem solar tânăr, situat la 1.350 de ani lumină distanță de Pământ, în Nebuloasa Orion, potrivit NASA.

Compușii de carbon sunt considerați importanți de oamenii de știință, deoarece aceștia acționează ca bază pentru existența vieții, așa cum o cunoaștem noi. Cationul de metil este considerat o componentă cheie care ajută la formarea unor molecule mai complexe pe bază de carbon.

Înțelegerea modului în care a început și a evoluat viața pe Pământ ar putea ajuta cercetătorii să afle dacă viața este posibilă în altă parte a universului. Capacitățile extrem de sensibile ale telescopului Webb, care vede cosmosul prin lumină infraroșie, invizibilă pentru ochiul uman, dezvăluie mai multe despre chimia organică în spațiu, scrie Digi24.ro.

„Ar putea juca un rol critic în primele etape chimice ale originii vieții”

Un studiu care detaliază descoperirea a fost publicat luni în revista Nature.

Stelele pitice roșii sunt mult mai mici și mai reci decât soarele nostru, dar sistemul d203-506, este încă afectat de lumină ultravioletă puternică de la stele tinere și masive învecinate. În majoritatea scenariilor, radiațiile UV ar trebui să distrugă moleculele organice, dar echipa de cercetători crede de fapt că radiația ar putea oferi o sursă de energie necesară care să permită formarea cationului de metil.

După ce se formează, CH3+, duce la reacții chimice suplimentare care permit formarea unor molecule de carbon mai complexe, chiar și la temperaturi scăzute în spațiu.

„Acest lucru arată clar că radiațiile ultraviolete pot schimba complet chimia unui disc protoplanetar. Ar putea juca de fapt un rol critic în primele etape chimice ale originii vieții”, a spus autorul principal al studiului, Olivier Berné, cercetător în astrofizică la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică din Toulouse.