O melodie generată de inteligența artificială a devenit virală pe rețelele de socializare / Piesa folosește vocile clonate ale lui Drake și The Weeknd

Publicat: 18 04. 2023, 18:49
Actualizat: 18 04. 2023, 18:50
Sursa foto: Facebook

Un cântec care folosește inteligența artificială pentru a clona vocile lui Drake și The Weeknd a devenit viral pe rețelele de socializare, înainte de a fi eliminată de casa de discuri Universal Music Group, scrie BBC.

Piesa generată de inteligența artificială a fost eliminată de pe TikTok, Spotify și YouTube

Melodia, numită Heart on My Sleeve, a fost eliminată de pe TikTok, Spotify și YouTube pentru „încălcarea conținutului creat cu inteligență artificială generativă”, scrie The Guardian.

Creatorul, cunoscut sub numele de @ghostwriter, susține că melodia a fost creată de un software antrenat pe vocile muzicienilor. „Acesta este doar începutul”, a scris el sub videoclipul de pe YouTube al melodiei.

„Acesta este primul exemplu de muzică generată de inteligența artificială care m-a uimit cu adevărat”, a a scris Mckay Wrigley, un dezvoltator de inteligență artificială, pe Twitter.

Cântecul a obținut milioane de vizualizări

Cântecul a devenit viral înainte de a fi retras de pe serviciile de streaming de UMG, care a condamnat întâmplarea.

Când a fost eliminată luni de pe rețelele sociale, melodia acumulase 600.000 de streamuri Spotify, 15 milioane de vizualizări TikTok și 275.000 de vizualizări YouTube, potrivit stirileprotv.ro.

UMG a declarat pentru revista Billboard că postările virale „demonstrează de ce platformele au responsabilitatea legală și etică fundamentală de a preveni utilizarea serviciilor lor în moduri care dăunează artiștilor”.

Niciunul dintre cei doi artiști nu a reacționat încă la melodie, însă Drake și-a exprimat recent nemulțumirea față de faptul că vocea sa a fost clonată. „Aceasta este ultima picătură AI”, a postat el pe Instagram.

Platformele de streaming, îndemnate să blocheze accesul AI

„Pregătirea AI generativă folosind muzica artiștilor noștri (care reprezintă atât o încălcare a acordurilor noastre, cât și o încălcare a legii drepturilor de autor), precum și disponibilitatea conținutului care încalcă drepturile de autor creat cu AI generativă pe DSP-uri [furnizori de servicii digitale], ridică întrebarea în ce parte a istoriei doresc să fie toate părțile interesate din ecosistemul muzical: de partea artiștilor, fanilor și expresiei creative umane sau de partea falsurilor profunde, fraudei și refuzul artiștilor de compensația cuvenită”, a spus un purtător de cuvânt al UMG.

Săptămâna trecută, UMG a îndemnat platformele de streaming să blocheze companiile de inteligență artificială să acceseze melodiile casei de discuri, a informat Financial Times, spunând că a devenit conștientă că anumite servicii au fost instruite pe muzică protejată de drepturi de autor „fără a obține consimțământul necesar”, și a avertizat platformele: „Nu vom ezita să luăm măsuri pentru a ne proteja drepturile și pe cele ale artiștilor noștri”.