EXCLUSIV // O localitate din Giurgiu și una din Prahova, băgate în carantină după creșterea numărului de cazuri de coronavirus

Publicat: 22 07. 2020, 14:35
Sursa foto: Pixabay

UPDATE, 22 iulie, ora 20.30 //Autoritățile au anunțat că în urma analizei de risc, miercuri,a fost derulată procedura legală de carantinare zonală pentru a doua localitate, respectiv, localitatea Gornet, comuna Gornet, Județul Prahova.Carantina zonală se instituie la propunerea Direcției de Sănătate Publică teritorială cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică și în baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

Această decizie este reglementată prin Art.12 Aln.1 din Legea 136/18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.De asemenea, conform Art. 15 din LEGEA nr. 136 din 18 iulie 2020, Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta, emise în temeiul prezentei legi, se aplică, de îndată, de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare.

UPDATE, 22 iulie, ora 17 //Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a adoptat miercuri o hotărâre prin care comuna Gornet (Cuib) va intră în carantină.

Măsura a fost luată după ce DSP Prahova a raportat că 15 dintre cei 2.800 de locuitori ai comunei au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Carantina ar urma să fie instituită pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitate de prelungire în funcţie de evoluţia răspândirii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV 2..

Știrea inițială //După ce legea carantinării a intrat în vigoare, apar informații despre primele localități care intră în carantină din cauza focarelor de coronavirus. Măsura specială va fi aplicată, începând de joi, în satul Cartojani din județul Giurgiu, comuna Roata de Jos, așa cum a confirmat pentru B1.RO Instituția Prefectului.

Măsura intrării în carantină a localității a fost dispusă după ce 32 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus, ca urmare a unui eveniment privat pe litoral. Numărul celor infectați ar putea să crească, însă, în cursul zilei de joi urmând să fie efectuate alte zeci de teste în cazul localnicilor care au intrat în contact cu persoanele infectate.

Precizăm faptul că în cazul comunei Cartojani, Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență este deja publicat, conform Legii 136, atât pe site-ul DSU, cât și pe site-urile MAI, IGSU.

Conform dispoziţiilor Prefecturii, în şi din zona de carantină este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru transportul de marfă, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice, precum şi aprovizionării populaţiei pe baza documentelor justificative care să indice scopul şi destinaţia transportului.

De asemenea, este permisă intrarea, respectiv ieşirea persoanelor care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, sanitar veterinar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilităţi publice, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă. comunicaţiilor şi transporturilor.

Toate persoanele vor prezenta autorităţilor legitimaţia de serviciu sau adeverinţa de salariat eliberată de angajator.

Persoanele din zona de carantină care necesită asistenţă medicală de urgenţă în situaţii speciale în centre medicale/unităţi spitaliceşti specializate se pot deplasa conform programării în intervalul orar 6.00-22.00, cu informarea prealabilă a Direcţiei de Sănătate Publică Giurgiu.

Și în județul Prahova se ia în discuție plasarea în carantină a unei localități cu 2.000 de locuitori, așa cum a confirmat Instituția Prefectului pentru B1.RO.

O decizie oficială nu a fost luată încă, din această cauză autoritățile nu au putut comunica mai multe informații.

“Se așteaptă avizul Departamentului pentru Situații de Urgență și se va comunica în perioada următoare”, au precizat reprezentanții Instituției Prefectului din Județul Prahova.

Nou record al cazurilor de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate cu coronavirus încă 1.030 de persoane, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, iar 27 de pacienți COVID-19 au murit.

Astfel, bilanțul epidemiei a ajuns la 40.163 de infectări și 2.101 decese. Totodată, autoritățile anunță că 24.663 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.693 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.179.

Dintre aceștia, la ATI sunt internați 293 de pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.009.273 de teste, 24.877 dintre acestea fiind prelucrate în ultimele 24 de ore.

Legea carantinării și izolării: Principalele modificări aduse de senatori

După zile întregi de dezbateri,Senatul a adoptat, într-un final, legea privindcarantinași izolarea. Forma actului normativ este diferită de cea trimisă de Guvern, dar premierul Ludovic Orbana precizatcă este suficientă pentru ca autoritățile să aibă din nou toate pârghiile pentru a lupta cu epidemia decoronavirus.

– Măsura izolării poate fi impusă pentru o perioadă limitată, ”în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină”

– Pacienții care nu prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus vor fievaluațiîn primele 48 de ore, după care pot pleca din spital, dar trebuie să rămână în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

– Asimptomaticii vor semna o declarație pe propria răspundere, conform căreia vor respecta condițiile impuse de DSP. Polițiștii locali vor faec verificări, iar persoanele în cauză riscă să fie amendate sau să se aleagă cu dosar penal dacă nu respecră izolarea saucarantina.