O lege a fost aprobată astăzi de Guvern, ca urmare a cazului adolescentului de la Târgu Jiu. Ministrul Sănătății: „Eu l-aș fi operat”

Publicat: 14 11. 2024, 22:17
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății. Sursa foto: Alexandru Rafila / Facebook

Tragedia adolescentului din Gorj pe care medicul chirurg nu a vrut să îl oprereze, deși acesta ajunsese la Urgențe cu peritonită, l-a determinat pe Ministrul Sănătății să ia măsuri. Alexandru Rafila a anunţat că legislația va fi modificată, astfel încât să le permită chirurgilor fără specializare pediatrică să intervină şi asupra unui minor care se află în pericol.

Cazul tânărului mort în Spitalul Judeţean Târgu Jiu nu doar că a adus o durere de nedescris în viețile membrilor familiei, ci a revoltat întreaga ţară. Băiatul în vârstă de 16 ani nu a fost operat, deși se afla într-o stare gravă, pentru că medicul chirurg a refuzat inervenția, pe motiv că nu avea competențe pediatrice. Când salvarea de la Craiova a ajuns să îl preia, după trei ore, deja era prea târziu pentru adolescent.

Ministrul Sănătății, despre decizia medicului de la Târgu Jiu

Guvernul a aprobat azi o nouă lege, din dorința o astfel de tragedie să nu se mai repete.

„Un nou proiect care va fi aprobat ori astăzi în şedinţa de Guvern, ori săptămâna viitoare, am introdus în mod explicit această prevedere că în aceste cazuri în care viaţa este în pericol trebuie intervenit indiferent de unitatea sanitară care tratează pacientul”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit Observator News.

Alexandru Rafila susține că el ar fi procedat diferit faţă de colegul său de la Târgu Jiu.

„Eu, dacă aş fi fost în locul acelui chirurg, l-aş fi operat, pentru că nu poţi să aştepţi un transfer dacă situaţia pacientului este foarte gravă”, spune Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Şi președintele Colegiului Medicilor din România a fost de acord cu decizia Ministrului Sănătății, subliniind importanța tratării pacienților în unitatea spitalicească în care se prezintă.

„Orice caz care reprezintă o urgență medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară și de personal medical în serviciu”, a scris președintele Colegiului Medicilor din România.

Chirurgul care a refuzat operația susține că a procedat corect

În continuare, doctorul care a refuzat să intervină susţine că a procedat corect atuni când a cerut transferul către un specialist pediatru. În trecut, în cele doua secții de chirurgie din cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu au fost operați 49 de copii cu varste între 6 și 17 ani, chiar dacă intervențiile erau realizate de chirurgi generaliști și în absența vreunui medic specialist în chirurgie pediatrică, potrivit unor surse Observator.

Medicul cercetat acum pentru ucidere din culpă a refuzat să semneze procesul-verbal prin care inspectorii DSP Gorj l-au amendat cu 3000 de lei pentru cum a gestionat cazul.

Cel puțin șase medici care au consultat adolescentul sunt nevoiți să dea explicații, iar anchetele continuă în acest caz.