The Financial Times a făcut o vizită la Piaţa Obor din Bucureşti, unde a găit verdeţurile de sezon la preţuri rezonabile şi din belşug, spre deosebire de Anglia.
„Cumpăr o salată frumoasă, untoasă, de la Florian cu 3 lei – adică cam 50 de cenţi – împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu coadă lungă şi fragedă. Ridichi crocante, roşu aprins, pătrunjel şi mărar”, scrie jurnalista Erica Wagner de la FT.
Ea mai scrie că Tesco, Asda, Morrisons şi Aldi au raţionalizat roşiile, salata verde, ardeii şi castraveţii în Anglia, iar Twitter este plin de imagini cu rafturi golite de salate de la supermarketuri din toată ţara.
În contrast există imagini precum cea postată de Lindsey Hilsum, editor internaţional pentru Channel 4 News, care arată o abundenţă de roşii, ardei şi dovlecei în Herson, un oraş aflat în prima linie a războiului din Ucraina.
În Anglia, APS Group, cel mai mare producător de tomate din ţară, a lăsat serele neplantate pentru prima dată în istoria sa de 80 de ani.
Cultivatorii de legume din regiunea Midlands au avertizat că lipsa salatelor de pe rafturile unor supermarketuri ar putea continua încă câteva săptămâni.
Costurile ridicate ale energiei au făcut ca mulți dintre ei să nu-și poată încălzi serele, ceea ce a dus la o întârziere a plantării culturilor. Aceștia solicită acum mai mult sprijin financiar din partea guvernului.