O legendă locală, ignorată de autorități, a dus Câmpina aproape de o mare tragedie. În urmă cu doi ani, reprezentanții Primăriei au decis amenajarea unui parc pe malurile unui lac de la ieșirea din orașul prahovean. La începutul lucrărilor însă, cupa unui excavator a rămas înfiptă într-un proiectil vechi de cel puțin 50 de ani, informează Adevărul.
În acel moment, șefii șantierului și-au dat seama că pericolul existent în lacul Curiacul, despre care vorbeau bătrânii din zonă, nu era o simplă poveste. Imediat lucrările au fost întrerupte.
Totul are legătură cu perioada celui de-al Doilea Război Mondial când în apropierea lacului funcționa o cale ferată construită pentru a asigura transportul de produselor fabricate la Rafinăria Steaua Română din Câmpina, una din sursele de aprovizionare cu combustibil pentru trupele germane.
În timpul războiului, calea ferată a fost traversată frecvent de trenuri pline cu muniție de război. Iar în momentul retragerii trupelor germane, este foarte posibil ca acestea să fi decis să arunce în apă o mare cantitate de armament, potrivit istoricului câmpinean Alin Ciupală.
Astfel, sunt luate în calcul două posibilități: fie soldaţii germani au rostogolit la vale un vagon de tren plin cu muniţie, fie au aruncat din tren chesoane pline cu obuze, tunuri şi aruncătoare de mine.
Problema este că prezența munițiilor de război în lacul câmpinean nu este menționată în niciun document, motiv pentru care autoritățile au ignorat această posibilitate în momentul în care au decis începerea lucrărilor.
După descoperirea primului proiectil, a fost chemată o echipă de specialiști în detectarea metalelor din sol. Experții au găsit pe fundul lacului mai multe aglomerări de metal, dar nimeni nu a pronunţat atunci cuvântul muniţie.
Astfel, pentru a se evita o posibilă explozie săpăturile au fost sistate, proiectul de amenajare a lacului fiind modificat.