O greșeală pe care o fac mulți șoferi îți poate distruge vacanța în Grecia. Ce să eviți cu orice preț dacă alegi să călătorești cu mașina

O greșeală pe care o fac mulți șoferi îți poate distruge vacanța în Grecia. Ce să eviți cu orice preț dacă alegi să călătorești cu mașina
Foto: Pixabey

Grecia se numără printre destinațiile preferate de vacanță ale românilor, în special datorită accesibilității sale prin mijloacele de transport rutier. Cu toate că legislația rutieră din Grecia prezintă asemănări cu cea din România, șoferii trebuie să fie conștienți de câteva aspecte importante pentru a evita sancțiunile rutiere.

Reguli de circulație în Grecia

Un număr semnificativ de români optează pentru Grecia ca destinație preferată pentru concediul de vară. Deoarece mulți dintre aceștia aleg să călătorească cu mașina personală, specialiștii remarcă faptul că în această țară există reguli de circulație diferite față de cele din România, informează adevărul.ro.

Poliția elenă poate aplica amenzi și poate reține permisul de conducere, actele autoturismului și plăcuțele de înmatriculare în următoarele situații: folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului; circulația pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun.

Se aplică amenzi și pentru depășirea și încălcarea liniei continue; neoprirea la semnalele agentului de circulație; nerespectarea semnalelor semaforului; oprirea pe autostradă în locuri neamenajate și conducerea pe contrasens.

Amenzi cuprinse între 40 și 150 de euro

În România, practica lăsării mașinii pe avarii sau parcatul oriunde și oricum este des întâlnită, spre deosebire de situația din Grecia. Staționarea sau parcarea ilegală în Grecia sunt sancționate cu amenzi cuprinse între 40 și 150 de euro, în funcție de caz. De asemenea, se poate dispune ridicarea permisului de conducere, a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 10 zile.

Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap atrage sancțiuni severe. În astfel de situații, permisul de conducere va fi ridicat imediat, iar plăcuțele și certificatul de înmatriculare ale vehiculului vor fi confiscate pentru o perioadă de 60 de zile. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

Dacă veți alege să alimentați exclusiv din țară motorina pentru a parcurge distanța până în Thassos, în general veți plăti aproximativ 350 de lei. Am calculat acest preț pe baza unui cost de 8,7 lei pe litru pentru sortimentul standard de motorină, care poate fi găsit la benzinăriile de lanț din București.

Pentru benzină, o cantitate de 52 de litri ar avea un cost de aproximativ 420 de lei, luând în considerare un preț mediu de 8,15 lei pe litru. Acest preț poate fi găsit în benzinăriile din București. Totuși, în unele cazuri, rezervorul mașinii poate fi mai mic și nu poate conține toată această cantitate de combustibil, ceea ce ar putea necesita o alimentare suplimentară în Bulgaria. Aceasta poate fi o soluție pentru a evita anxietatea de a rămâne fără combustibil în timpul călătoriei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`