O fostă inspectoare condamnată pentru că a luat mită a revenit la catedră

Publicat: 16 12. 2024, 16:27
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fosta inspectoare ISJ Constanța Iulia Cabrancea a revenit la catedră, deși are o condamnare pentru că a luat șpagă în două dosare instrumentate de DNA.

În primul caz ea a semnat un acord de vinovăție, când a recunoscut că a luat șpagă 5000 de euro pentru a transfera ilegal un elev la un Colegiu Național. Faptele s-au petrecut în perioada august – septembrie 2021, potrivit DNA.

Între timp, în decembrie 2023, Iulia Cabrancea a fost condamnată de instanță la muncă în folosul comunității la un muzeu sau spital în alt dosar, după ce a recunoscut că a luat și o șpagă de 200 de euro pentru a obține o notă de trecere pentru o persoană la concursul de ocupare a posturilor rămase vacante în școlile din județ.

Inițial ea a fost dată afară din cadrul Inspectoratului, dar și de la Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea” din Constanța, acolo unde era profesoara, potrivit edupedu.ro.

După ce a fost dată afară, Iulia Cabrancea a dat în judecată conducerea școlii, iar Curtea de Apel Constanța i-a dat câștig de cauză, astfel că ea va reveni la catedră.

Mai mult, Școala Gimnazială nr. 24 “Ion Jalea” e obligată să îi achite fostei inspectoare și toate salariile din urmă, cât timp a fost dată afară pentru luare de mită, adică cel puțin 10 salarii.

În motivarea deciziei Curții de Apel Constanta, citată de edupedu.ro, se arată că școala nu avea dreptul să îi desfacă contractul de muncă Iuliei Cabrancea pentru că acesta fusese încheiat în 2008 cu Inspectoratul Școlar Constanţa, nu cu școala gimnazială nr 24 Ion Jalea.

De asemenea, printre motivele acceptate de instanță a fost și faptul că decizia desfacerii contractului de muncă a fost luată în baza unei metodologii care încă nu era în vigoare.

Potrivit edupedu.ro, Școala Gimnazială nr.24 Ion Jalea din Constanța, prin Consiliul de Administrație, a luat decizia de a desface contractul de muncă Iuliei Cabrancea, angajată ca profesor în învățământul primar, în februarie 2024, pe baza metodologiei ce urma să fie aplicată abia din anul școlar 2024-2025, an școlar care începe la 1 septembrie 2024, deci la câteva luni după. Or decizia a fost luată în 09 februarie 2024, când deja era în desfășurare anul școlar 2023-2024 care avea o altă metodologie privind mobilitatea cadrului didactic.

Metodologia nouă, pusă în aplicare din acest an școlar 2024-2025, prevede că “nu poate ocupa/exercita o funcție didactică de predare, de îndrumare și control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învățământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni contra vieții, integrității corporale sau sănătății, contra libertății persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărțuire, trafic de minori, proxenetism, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, luare și dare de mită, trafic de influență“. Vechea legislație nu prevedea acest aspect.