O femeie din Bihor e în comă după ce a fost infectată cu virusul West Nile. DSP nu a anunțat public cazul
O femeie în vârstă de 74 de ani din Șuncuiuș se află în comă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea, după ce a fost infectată cu virusul West Nile.
Femeia a dezvoltat, pe fondul infecției cu virusul West Nile , o meningoencefalită, ea fiind internată încă din 23 august, potrivit purtătoarei de cuvânt a unității spitalicești din Oradea, Lisa Crăiuț.
Informația privind confirmarea unei infecții cu West Nile în Bihor nu a fost făcută publică de Direcția de Sănătate Publică Bihor, ci a apărut tangențial într-o postare legată de condițiile privind donarea de sânge, făcută de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea, potrivit ebihoreanul.ro.
„Restricții (n.r. – privind donarea) vor fi in intervalul 5 septembrie – 3 octombrie, numai pentru donatorii cu domiciliul în Șuncuiuș (motiv: caz confirmat de infecție cu West Nile Virus – WNV) pentru respectarea condițiilor epidemiologice și protejării primitorilor de sânge!”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie.
Aparținătorii femeii au spus că femeia a fost înțepată de mai multe ori de țânțari. Starea ei nu s-a îmbunătățit, iar, luni, pacienta era în comă.
Întrebat din ce motive DSP Bihor nu a informat public despre acest caz specific, pentru a trage un semnal de alarmă și a încuraja luarea unor măsuri suplimentare de protecție, dat fiind că este vorba despre o importantă problemă de sănătate publică, Dorel Țîrț, purtător de cuvânt DSP Bihor, a răspuns doar că instituția pe care o reprezintă a informat periodic, inclusiv pe 5 septembrie, despre caracteristicile West Nile, simptome și măsuri de prevenție.
„Legislația prevede obligația Direcției de Sănătate Publică de a informa populația și autoritățile locale privitor la măsurile ce trebuie luate în vederea prevenirii infecției cu virusul West Nile, fapt realizat în ultimele luni de către instituția noastră”, a precizat reprezentantul DSP.