O femeie de 58 de ani merge la școală în clasa I alături de nepotul său. "Dacă statul ne-a dat şansa asta să învăţăm voi profita de ea" (VIDEO)
Întrucât România face parte dintre țările cu cel mai mare grad de analfabetism din Europa, programul "A doua șansă"vine în ajutorul adulților care, din varii motive au abandonat școala în copilărie, și le dau oportunitatea de a studia alături de cei mici.
Acest program se desfășoară pentru al doilea an consecutiv în Focșani, la Școala Nr. 7, unde cei 184 de elevi au vârste cuprinse între 12 și 60 de ani și se prezintă la școală zilnic. Învățătoarele îi învață pe aceștia literele și cifrele, să citească și să calculeze.
Motivația de a învăța a unei femei din Focșani este demnă de lăudat. Are 59 de ani, șapte copii care merg la școală de când sunt mici și cel mai mare vis al ei este să învețe să citească pentru a putea citi Biblia.
"Noi am fost şapte fraţi la părinţi, iar eu am fost cea mai mare dintre toţi. Sunt singura care nu am mers la şcoală, pentru că la vremea respectivă nu erau posibilităţi. Mai târziu m-am căsătorit, am făcut şi eu şapte copii, care au mers cu toţii la şcoală iar acum sunt fiecare la casele lor. Sunt văduvă de câţiva ani şi m-am hotărât să vin la şcoală pentru că vreau mai ales să învăţ să citesc. Merg la biserică tot timpul şi visul meu principal este să citesc biblia", a povestit Viorela Sava, potrivit Adevărul.
#DIRECT_ONE_5s8p2x#
Într-o situație similară se află o altă femeie, în vârstă de 58 de ani, care nu a avut posibilitatea să meargă la școală în copilărie mai mult de trei ani. În urmă cu patru ani, femeia a aflat că are o tumoare canceroasă de 7 kilograme și una dintre dorințele ei este să știe să citească, lucru care o ajută la înțelegerea prospectului unui medicament.
"Eu am făcut trei ani în clasa I în copilărie, dar nu prea am putut învăţa. Nu s-a prins cartea de mine, părinţii s-au despărţit şi aşa am abandonat şcoala. Am intrat cu servicu la Întreprinderea de Gospodărire a Oraşului (IGO), iar la mătură nu mi-a cerut nimeni să ştiu carte. Acum sunt la pensie, pe caz de boală şi dacă statul ne-a dat şansa asta să învăţăm voi profita de ea, să ştiu şi eu să citesc prosectul de la un medicament sau eticheta de la alimente", a explicat Virginia Matei.
Femeia are tot șapte copii și peste 42 de nepoți și întâmplarea face că unul dintre colegii de clasă este chiar un nepot de-al ei.
"Este puţin cam greu, dar mă descurc. Stau în bancă cu mamaia şi mă mai ajută ea unde nu ştiu. Mai am un frate, dar el este în clasa a III-a", a spus copilul.
Programul "A Doua Șansă"este valabil pentru învățământul primar și cel gimnazial. Învățământul primar poate fi parcurs în doi ani, existând posibilitatea de a mări sau micșora durata de școlarizare, iar cel gimnazial poate fi parcurs în patru ani.