O femeie de 24 de ani, nevaccinată, a murit din cauza rujeolei / Alexandru Rafila: „Avem vreo şase decese cauzate de rujeolă în ultima perioadă”

Publicat: 30 01. 2024, 08:59
Actualizat: 30 01. 2024, 09:00
Sursa foto: sanoteca.md

O femeie de 24 de ani a murit din cauza rujeolei, a anunțat ministrul Sănătății luni seara, precizând că aceasta nu era vaccinată. Alexandru Rafila a atras atenția că există un număr semnificativ de copii nevaccinați:

Femeie de 24 de ani răpusă de rujeolă

” Dacă noi ne vaccinăm copiii aşa cum trebuie, riscul de a face rujeolă e foarte mic. Dacă există însă un număr semnificativ de copii nevaccinaţi – la noi variază, pentru că la doza întâi avem în jur de 80% dintre copii vaccinaţi, la doza a doua 65%, înseamnă că sunt cohorte mari de copii nevaccinaţi – şi atunci, în loc să nu faci rujeolă, faci rujeolă, dar nu ştii la ce vârstă faci şi faci la o vârstă mai mare”, a spus Alexandru Rafila la TVR Info.

Acesta a mai precizat că cu cât avansezi în vârstă, forma de rujeolă e mai gravă: “Astăzi am avut, din păcate, un deces la o femeie de 24 de ani, nevaccinată şi cu altă problemă de sănătate care nu ar fi contraindicat, în mod normal, vaccinarea şi a murit. Avem vreo şase decese cauzate de rujeolă în ultima perioadă. Toate ar fi fost evitabile dacă aceste persoane ar fi fost vaccinate. În toate aceste cazuri era vorba despre persoane nevaccinate. Practic, riscul creşte pe măsură ce vârsta la care te îmbolnăveşti de rujeolă este mai mare”, a afirmat Alexandru Rafila.

Recomandările specialiștilor

Medicul pediatru Mihai Craiu a spus pentru B1 TV că principalele victime sunt copiii, nu adulții.

Medicul a fost întrebat ce este de făcut, în aceste condiții, în care există un procent din ce în ce mai mare de părinți, care nu vor să-și vaccineze copiii din varii motive, care ar fi soluția.

Mihai Craiu, semnal de alarmă despre antibioticele la copii: „O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm“

„Cei mai mulți dintre ei au întrebări, unele legitime, altele ușor mai fanteziste și răspunsul simplu pe care l-au dat toate autoritățile de reglementare din lume este că, dacă măcar cei nehotărâți ar fi convinși să se vaccineze, nu ar exista condițiile pentru ca într-o colectivitate să se poată multiplica numărul de cazuri cu viteza pe care ați menționat-o dumneavoastră. Adică dacă ar fi foarte puțini care ar putea să ia boala, s-ar opri epidemia, ăsta-i răspunsul foarte simplu.

În principiu, în cele peste 150 de țări din lume, unde vaccinarea împotriva rujeolei este implementată, se observă izbucniri epidemice numai în scenariile în care vaccinarea încetinește sau oprește. Deci legătura clară între protecție și vaccinare e dovedită deja din 1963, deci de acum 60 de ani, de când a apărut primul vaccin împotriva rujeolei”.