O femeie a fost la un pas de moarte după o farsă la 112. Sancțiuni pentru apelurile false

Publicat: 27 06. 2024, 17:45
Actualizat: 02 07. 2024, 15:16
Sursa foto: Shutterstock

O farsă la 112 ar fi putut duce la decesul unei femei din Suceava. Aceasta a fost înțepată de o viespe și a intrat în șoc anafilactic. Dar, ambulanța a intervenit la un caz fals, iar medicii spun că dacă mai întârziau 15 minute femeia ar fi murit.

O farsă ar fi putut provoca un deces

Femeia era foarte speriată și a mers singură la substația de ambulanță Liteni, Suceava, doar că echipajul medical plecase la un alt caz, într-o comună aflată la circa 20 de kilometri. Echipajul a pierdut 40 de minute pentru a căuta casa, de pe un drum forestier, unde ar fi o persoană inconștientă. Abia apoi și-au dat seama că ar fi vorba de o farsă, conform observatornews.

„Era o zonă greu accesibilă, noi puteam să rămânem cu ambulanţa ore în şir. Şi pierderea era mult mai mare, pentru o perioadă mai lungă de timp”, a spus Adriana Morari, purtător de cuvânt SAJ Suceava.

Ea a adăugat că femeia de 46 de ani ar fi putut muri dacă ambulanța mai întârzia 15 minute.

Pacienta avea tensiunea 7 când a fost preluată de ambulanță, gâtul era foarte umflat încât abia mai respire.

Asistentul care a intervenit în acest caz este de părere că pedepsele ar trebui înăsprite pentru apelurile false la 112 și ar putea fi încadrate la ucidere din culpă.

Nici drumurile nu sunt mereu facile, unele zone au drumuri accidentate sau pline de noroi, iar timpul de așteptare crește. Ba mai mult, ambulanța poate rămâne blocată sau se poate strica.

Sancțiuni pentru apelurile false la 112

De aceea, medicii sfătuiesc oamenii să sune la 112 doar pentru cazuri grave, având în vedere că aproape jumătate dintre apelurile la numărul unic nu au fost urgențe.

Au fost cazuri în care oamenii au sunat la 112 pentru că le-a picat curentul sau că este aglomerație în trafic.

Aceste apeluri se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei sau cu până la 20 de ore de muncă în folosul comunității.

Apeluri false mai irelevante, precum prezența unor fantome, se sancționează cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei sau cu până la 40 de ore de muncă în folosul comunității.