O familie din Bihor a dat lovitura cu o afacere cu tradiție. O jumătate de litru din ceea ce produc se vinde și cu 200 de lei

Publicat: 24 09. 2024, 18:32
Sursa foto: Freepik.com

Toamna este sezonul pălincii în distilerii, iar în Bihor, o familie a dat lovitura cu această băutură, care în urma recoltelor din acest an va fi de bună calitate, datorită zahărului din fructe.

Familia din Bihor are o rețetă secretă de pălincă

În satul bihorean Tulca, Florian Chișe este cunoscut pentru pălinca de bună calitate pe care o produce. Acesta realizează în fiecare an pălincă după o rețetă secretă, păstrată în familie de mai bine de un secol, conform observatornews.ro. 

„După ce facem 4-5 cazane acolo, le transferăm în cazanul care e dublu distilat, asta durează în jur de 6-7-8 ore. Acelaşi lucru, doar că atunci totul era manual. Apa se trăgea din fântână manual, acum avem de la reţea. Aici era manul învârtit, acum avem motor, ne-am emancipat şi noi un pic”, a declarat Florian Chișe.

La acest proces iau parte și localnicii

Localnicii își prepară și ei pălinca aici. Orice familie își poate produce anual până la 50 de litri de pălincă pentru consum propriu, iar cei care depășesc cantitatea au nevoie de certificat de producător.

„Sper să fac şi eu vreo 50 de litri de pălincă, din vreo tonă de prune, împreună cu mere amestecate. Venim de dimineaţă şi durează la fiecare cazan în jur de 4 ore, depinde şi de prune cum sunt, ce lemne ai… „, a declarat Gheorghe Trif, localnic.

Din 100 de kilograme de fructe se obțin în jur de 7 litri de băutură. Toată pălinca realizată de familia lui Florian Chișe ajunge în butoaie de stejar, care sunt păstrate la răcoare în pivniță. „Pălinca e bună când o ai, dar o pălincă bună este după ce a ajuns la maturitate, eu minim 6 luni de zile o ţin în butoaie”, a mai spus Florian Chișe.

Cumpărătorii sunt interesați de pălinca tradițională, dar și de sortimente mai deosebite, precum o sticlă de băutură cu un fruct în interior. O jumătate de litru de pălincă de prune costă 100 de lei, iar soiurile mai deosebite pot ajunge şi la 200 de lei.