O expoziție cu opere de artă rare ale lui Constantin Brâncuși s-a deschis la Centrul Pompidou din Paris

O expoziție cu opere de artă rare ale lui Constantin Brâncuși s-a deschis la Centrul Pompidou din Paris

O retrospectivă rară a operelor de artă ale lui Constantin Brâncuși, care a revoluționat sculptura la începutul secolului XX, dar ale cărui lucrări pot fi extrem de dificil de transportat, s-a deschis miercuri la Paris, anunță The Guardian.

Expoziția cuprinde peste 120 de sculpturi ale unor români care au revoluționat arta

Născut în România în 1876, Brâncuși a ajuns la Paris la vârsta de 28 de ani și, la scurt timp, s-a alăturat atelierului lui Auguste Rodin.
„Nimic nu crește la umbra copacilor mari”, a spus Brâncuși după ce a petrecut trei luni cu creatorul Gânditorului.

Lucrând direct cu lemnul și marmura și fără a folosi matrițe, Brâncuși a lansat o nouă abordare radicală a sculpturii care a căutat să purifice formele umane în forme abstracte.

„Este atât de păcat să trebuie să strici un material frumos scobind mici găuri pentru ochi, păr, urechi”, a spus el.
Peste 120 de sculpturi și sute de schițe, picturi și documente sunt expuse la Centrul Pompidou până la 1 iulie – prima retrospectivă la această scară din aproape 30 de ani.

Asta pentru că multe dintre lucrările sale cheie – în special turnurile de ipsos echilibrate precar pe o bază mică – nu pot fi transportate fără costuri enorme de asigurare.

Ultima retrospectivă, în 1995, a fost tot la Pompidou, care a moștenit atelierul din apropiere a lui Brâncuși și întreaga colecție personală.
Vizitatorii pot explora modul în care lucrarea sa a evoluat prin diferite versiuni ale celei mai cunoscute lucrări ale sale, Muza adormită sau păsările.

Curatorul expoziției, Ariane Coulondre, a spus că Brâncuși „Cuprinde toate curentele secolului XX. El poate fi considerat unul dintre părinții artei abstracte, fără a fi deloc abstract. Nu și-a dorit niciodată să facă parte din niciun curent.”

Brâncuși nu a dat aproape deloc interviuri și a refuzat să aibă un agent, vânzând direct cumpărătorilor care trebuiau să-i viziteze atelierul.
În 1945 a încetat brusc munca, considerând că nu mai avea nimic de adăugat. El nu a mai făcut sculpturi în ultimii 12 ani, în schimb și-a petrecut timpul reamenajându-și atelierul și vânzând piesele rămase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)