O echipă de studenți din Cluj a găsit soluția pentru un turn care rezistă la cutremure cu magnitudinea de peste 7

O echipă de studenți din Cluj a găsit soluția pentru un turn care rezistă la cutremure cu magnitudinea de peste 7
Foto: cugetliber.ro

O echipă de studenți din Cluj-Napoca a găsit o suluție la una dintre cele mai importante probleme ale României.

12 studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au realizat o machetă a unui bloc turn de 29 de etaje care rezistă la cutremure mai mari de 7 pe Richter.

Macheta a fost testată printr-o simulare a cutremurului El Centro care s-a petrecut în sudul Californiei în 1940 și a avut o magnitudinee de 6,9 pe scara Marcalli și a rezistat.

În a doua etapă, acesta a fost supus la o simulare de cutremur de opt ori mai mare față decât cutremurul care a avut loc 1977 în România.

“Construcţia machetei din lemn de balsa, care este foarte uşor, a durat circa o lună şi jumătate, iar înainte a presupus o proiectare foarte atentă, astfel încât să dispunem elementele cât mai bine pentru a obţine cel mai performant comportament la cutremurele simulate. Structura are o înălţime de 1,52 metri şi 29 de etaje, iar regulamentul din acest an prevede un etaj dublu la mijlocul machetei, la etajul 15. Scenariul presupune că acel spaţiu ar fi un restaurant de unde se poate vedea golful San Francisco“, a explicat unul dintre studenţi, informează Mediafax.

Studenții vor participa cu macheta la un concurs ce se va desfășura în luna aprilie în Statele Unite ale Americii, unde vor mai participa studenți din 38 de universități din toată lumea.

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`