O dilemă de sezon! Cum se spune corect: Paşti sau Paşte?

Publicat: 16 04. 2017, 11:15

Astăzi ne-am gândit să elucidăm una dintre dilemele românilor. Am putea să o numim “dilemma de sezon”. Prin urmare, cum e correct: Paşte sau Paşti?

Ei bine, să știți că amele forme sunt corecte, spun specialiștii. Potrivit DOMM și DEX găsim următoarele precizări:

DOOM (Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane), 2005:

!paște/paști(paine sfintita) s.n.pl.art. paștele/paștile

!Paște (sarbatoare)s.propriu m.pl.Paști(doi Paști, dar pl.n. Sfintele Paști)

DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane)precizeaza diversele sensuri ale cuvantului si etimologia:

PAȘTIs. m. 1. Sărbătoare religioasă celebrată de creștini în amintirea Invierii lui Hristos, iar de evrei în amintirea eliberarii acestora din robia egipteana. Expr.Nu e în toate zilele Paștisauo dată pe an e Paști= nu se petrec în fiecare zi evenimente deosebite.Din an în Paștisaudin joi în Paști,din Paști în Crăciun= foarte rar, la intervale mari de timp.La Paștile cailor(saucalului) = niciodată. 2. Pâine sfințită, care se împarte la biserică în ziua de Paști (1); pască. [Var.: Páște s. n.] – Lat.pascha, -ae.

Răspunsul clar oferit de este că ambele forme – Paşte/Paşti – sunt acceptate ca fiind corecte.

Astfel, dacă avem în vedere substantivul propriu, care denumeşte sărbătoarea, în funcţie de context, se poate folosi forma de singular -“Paşte” – sau cea de plural – “Paşti”.

De exemplu, este corect să spunem: “Un Paşte fericit” (dar nu “Un Paşti fericit”, în care s-ar combina, ciudat, un articol nehotărât, cu forma de singular -“un” – cu un substantiv la plural, “Paşti” – nu spune nimeni “un cozonaci”).

De asemenea, spunem firesc „Sărbătorile de Paşti” pentru că sunt mai multe zile de sărbătoare, fiind corect şi „Sărbătoarea Paştelui” dacă ne referim la eveniment în general.

Sunt corecte şi formele “Sărbătorile Paştelui”, „Sărbătorile Paştilor”, „Sărbătorile de Paşti”, „Sărbătorile de Paşte”. Se spune “Postul Paştelui” sau “Postul Paştilor”, “Noaptea Paştelui” sau “Noaptea Paştilor”, “Sfintele Paşti”.

Biserica folosește, însă, de cele mai multe ori varianta “Paști”, precizează ziarul actualitatea,