O cetate din România este interzisă turiștilor. Este considerată printre cele mai periculoase monumente UNESCO din Europa

O cetate din România este interzisă turiștilor. Este considerată printre cele mai periculoase monumente UNESCO din Europa
Sursa foto: Facebook

Cetatea Dacică Bănița este interzisă turiștilor, fiind considerată mult prea periculoasă pentru a fi un obiectiv turistic. Ea face parte din patrimoniul mondial UNESCO de mai bine de 20 de ani.

De ce este periculoasă cetatea

Cetatea este construită pe o stâncă foarte mare și este înconjurată de pădure. Cetatea Dacică Băniță se afla pe Valea Jiului, conform Click.ro.
Nu este amenajat niciun traseu de vizitare a cetății, deci turiștii care se aventurează se pot rătăci foarte ușor, plus că trebuie să urce și o pantă foarte abruptă.

Mai mult, drumul vechi prin cheile de la poalele cetății a fost transformat în terasament aș căii ferate a cărbunelui, Simeria-Petroșani, atfel că mai există riscul de a fi prinși între trenuri.

Pățania turiștilor aventuroși

Totuși, există turiști care încearcă să ajungă la cetate, dar în zadar.

„Ni s-a spus să nu mergem, pentru că riscăm să ne rătăcim, nefiind amenajat vreun traseu spre cetate. Nu am crezut că va fi atât de greu. Am mers vreo jumătate de kilometru pe marginea liniei ferate, până la podul din dreptul căruia putem aborda dealul. Apoi am luat-o pe potecă, însă nu am reușit să urmărim marcajele.

Am urcat abrupt ținându-ne de copaci, pietre și rădăcini. Pe deal nu am găsit decât câteva pietre, vreo două steaguri agățate de crengi și priveliștea Văii Jiului și a țării Hațegului. La întoarcere ne-am rătăcit de mai multe ori, ajungând pe marginea prăpastiei. A fost o experiență obositoare”, a a spus o tânără venită din Deva.

Cetatea Bănița se afla în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, dar nu este vizată de niciun plan de introducere în circuitul turistic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)