O CETATE ANTICĂ din România, restaurată cu 16 milioane de euro, iar acum NU MAI CORESPUNDE criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO

O CETATE ANTICĂ din România, restaurată cu 16 milioane de euro, iar acum NU MAI CORESPUNDE criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO
foto: archaeoheritage.ro

Pentru restaurarea Cetății Capidava din județul Constanța, fost centru fortificat geto-dac și apoi castru român, s-au cheltuit circa 16 milioane de euro, iar acum aceasta nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO, conform Ziare.com.

Dezvăluirea a fost făcută joi pe pagină de Facebook a Ministerului Culturii.

"Ministerul Culturii face toate demersurile necesare pentru a stabili cum se poate remedia situația constatată la cetatea Capidava și pentru a preveni astfel de situații în viitor", informează sursa citată.

"Declarația Comisiei Naționale Limes cu privire la autenticitatea și integritatea cetății antice Capidava, restaurată printr-un proiect specific finanțat cu fonduri europene", este absolut devastatoare.

În document se precizează că la data de 1 octombrie câțiva dintre membrii comisiei au efectuat o vizită de monitorizare a cetății Capidava, constatând astfel, "cu deosebită îngrijorare", că lucrările efectuate anul trecut în vederea conservării, restaurării și punerii în valoare a vestigiilor antice au afectat semnificativ cetatea.

Susținut cu fonduri europene, proiectul a fost desfășurat de Consiliul Județean Constanța, valoarea investiției fiind de circa 16 milioane de euro. Lucrările trebuiau să se încheie la data de 31 decembrie 2015, dar între timp au apărut probleme "care fac subiectul unei anchete DNA", astfel încât termenul a fost prelungit până la 31 decembrie 2017, lucrările urmând să fie achitate însă din fonduri proprii ale Consiliului Județean Constanța.

"Situația actuală a monumentului este deosebit de gravă", spun specialiștii care au fost la față locului, lucrările fiind necorespunzătoare, iar șantierul abandonat de peste 10 luni.

"Consecința directă a modului în care s-a proiectat, avizat și executat intervenția asupra zidurilor, turnurilor și a celor două porți (principală și secundară-poternă), cetatea, în formă sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate și integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (UNESCO World Heritage List) ", se arată în documentul citat.

Specialiștii au constatat că fazele istorice nu mai sunt lizibile, iar calitatea lucrărilor este "cel puțin discutabilă", mai ales în cazul turnurilor cetății, unde a fost folosită o tehnică diferită de cea originală, "fiind încă vizibilă umplutura dintre paramente, din piatră de carieră și ciment".

"Pe cale de consecință, o mare parte a informației istorice a fost astfel pierdută definitiv, în ciuda faptului că un proiect de restaurare de o asemenea amploare ar fi trebuit să țină cont de acest aspect esențial", spun specialiștii.

Reconstituirile au fost realizate fără să existe o documentație științifică de bază, de aceea și decalajul cronologic dintre diferitele structuri restaurate nu este clar", au mai constatat experții care au venit în control.

Concluzia este că, în loc să devină "un model pentru alte demersuri similare", cetatea Capidava a ajuns un exemplu negativ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`