„O capodoperă a tehnicii populare”. Prima maşină de spălat românească, inventată de un hunedorean acum 100 de ani, funcţionează şi azi

„O capodoperă a tehnicii populare”. Prima maşină de spălat românească, inventată de un hunedorean acum 100 de ani, funcţionează şi azi
Sursa Foto: Captură Video

Se pare că prima mașină de spălat din România a fost realizată de un bărbat din Hunedoara. Obiectul meşterit de sătean, în secolul XIX, este acum considerat „o capodoperă a tehnicii populare”.

Mai mult decât atât, aceasta nu este singura invenție a celui despre care se crede că este primul ţăran din lume care a zburat zeci de metri în aer, chiar dacă numai în propria curte, potrivit observatornews.ro.

Prima maşină de spălat românească, inventată acum 100 de ani, funcţionează şi azi

Mașina de spălat confecționată la Ormindea, satul hunedorean unde a trăit inventatorul Ioan Stoica, datează de mai bine de o sută de ani. Acolo, într-o casă veche, muzeografii au descoperit piesa de muzeu. Funcţionează chiar şi astăzi.

Aceasta a fost achiziționată de Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva şi este expusă la Secția de Etnografie din Brad, unde vizitatorii o pot admira.

„Din ce se vede, sigur, pare rudimentară, dar probabil la vremea respectivă a fost binevenită şi a ajutat mult. A fost un pas spre nou”, a declarat Simona Alexe, profesor.

Sursa Foto: Captură Video/ observatornews.ro

Muzeografii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva spun că mașina de spălat are diametrul de 65 cm, este confecționată din doage de lemn, fixate și întărite cu cercuri metalice.

„Putem să spunem că este o primă maşină de spălat din România. Noi presupunem că este confecţionată din lemnul din jurul casei, este o producţie locală”, a explicat Dr. Georgeta Deju, MCDR Deva.

Sursa Foto: Captură Video/ observatornews.ro

Cine a fost inventatorul Ioan Stoica

Considerat unul dintre inventatorii uitaţi ai României, Ioan Stoica a trăit între anii 1860 şi 1923.

De-a lungul anilor, acesta a desenat și apoi meșterit mai multe aparate de zbor, chiar și un model de elicopter despre care se ştie că ar fi ajuns într-o colecţie la Viena.

„Nişte săteni ne-au îndrumat către casa lui Ion Stoica care a zburat, că au povestit cum a zburat de pe casă, cum a căzut într-o toptilă de cânepă. Am intrat în casa părăsită”, a spus Grigore Urecheat, conservator MCDR Deva.

„Putem să spunem că a fost și pictor, fotograf, a facut tot felul de maşinării, chiar aeromodele, marea lui pasiune fiind zborul. A confecţionat intrumente muzicale prin care întreţinea atmosfera la petreceri”, a mai adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`