O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro ca opritor de ușă

O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar de un milion de euro ca opritor de ușă
Sursa foto simbol: Pixabay

Una dintre cele mai mari pepite de chihlimbar din lume cunoscute până în prezent, evaluată la un milion de euro, s-a aflat timp de zeci de ani în casa unei bătrâne din România, care credea că este o piatră oarecare.

Pepita a fost găsită în albia unui râu

Femeia, care a găsit piatra de 3,5 kilograme în albia unui pârâu în Colți, un sat situat în sud-estul țării, a folosit-o ca simplu opritor de ușă, fără ca nimeni să-și dea seama de valoarea ei, nici măcar hoții de bijuterii care au intrat în casă.

Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, unde se află în prezent obiectul, a confirmat informația pentru EL PAÍS, potrivit G4Media.

Rășina fosilă a atras atenția unei rude a femeii care murise în 1991. Moștenind ceea ce el considera o rocă, a examinat mai atent bucata de chihlimbar și a dedus că ar putea fi o piatră semiprețioasă de mare valoare. Și nu a greșit. A vândut obiectul unic statului român, care a catalogat rapid piesa drept tezaur național.

Autoritățile române au lăsat pepita în mâinile specialiștilor de la Muzeul de Istorie din Cracovia (Polonia), care are o secțiune dedicată studiului pietrelor semiprețioase.

Experții polonezi au confirmat imediat autenticitatea chihlimbarului și au estimat că ar putea avea o vechime între 38,5 și 70 de milioane de ani.

„Descoperirea obiectului reprezintă o mare importanță atât la nivel științific, cât și la nivel muzeal”, explică Costache, care consideră că valoarea pietrei nu este cuantificabilă.

Expertul asigură că este una dintre cele mai mari piese din lume și cea mai mare din categoria sa.
Membrii familiei proprietarei au povestit că bătrâna a fost în trecut victima unui jaf, în care au fost furate doar niște bijuterii din aur de mică valoare și că hoții au ignorat complet bucata de chihlimbar. „În căutarea frenetică de obiecte de valoare, ei nu au băgat în seamă adevărata comoară din casă, care se afla chiar sub ochii lor”, au spus ei.

România se numără printre țările din lume care dețin importante zăcăminte de chihlimbar, județul Buzău fiind una dintre zonele în care această piatră semiprețioasă se găsește din abundență.

D

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:09 - Anca Serea a rămas fără bona celor 6 copii ai săi: „Pleacă acasă, unde o așteaptă cele trei fetițe și un vis neîmplinit” / Ce a spus vedeta despre bonele filipineze (VIDEO, FOTO)
22:04 - Daniel Constantin, despre posibilitatea ca Iohannis să candideze la Senat din partea PNL: Mi se pare că e un zvon, deocamdată. La ședințele la care eu am participat, nu a fost nicio discuție în sensul acesta (VIDEO)
21:42 - Ce reacție a avut un turist polonez după ce a văzut zăpadă pe Transfăgărășan: „Cred că a fost cea mai bună idee pe care am avut-o în vacanţă”
21:30 - IPS Teodosie: Femeia să nu se roage în pielea goală! Să se roage îmbrăcată cuviincios şi cu capul acoperit (VIDEO)
21:24 - Cum a fost păcălită Oana Roman de angajații unei firme care verifică centrale termice: „Să vă povestesc despre niște escroci și vă recomand să vă feriți de ei cât puteți”
21:10 - Ce măsuri vor lua autoritățile din Grecia pentru a reduce supraturismul. Ce a decis Guvernul de la Atena
20:59 - Ozana Barabancea, înșelată cu cea mai bună prietenă: „Pe el l-am iertat, dar pe ea, nu”
20:52 - Ministrul Sebastian Burduja, despre zona județului Galați: Toți consumatorii din zona afectată de inundații sunt alimentați cu energie electrică. Suntem pregătiți să intervenim, dacă vremea se înrăutățește (VIDEO)
20:45 - Ce le-a promis un poștaș din Vaslui locuitorilor din comunele afectate de inundații: „Merg să le duc pensia bătrânilor”
20:31 - Ce măsuri a luat Guvernul până acum în sprijinul comunităților afectate de inundații. Explicațiile lui Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării (VIDEO)