Păsările Shoebill ajung la dimensiunea unui om și sunt prădătoare prin ambuscadă formidabile, care stau nemișcate în mlaștini înainte de a se arunca asupra vânatului pe care-l înghite cu totul.
Deși uneori se numește în mod incorect barză, pasărea este de fapt singurul membru al genului Balaeniceps și al familiei mai largi Balaenicipitidae.
Această pasăre amenințătoare și cu aspect preistoric poate crește până la 1,5 metri înălțime – și este echipată cu un cioc cu muchii ascuțite, lung de 0,3 metri – al treilea cioc de pasăre ca mărime din lume.
Un studiu din 2015 publicat în Journal of African Ornithology a constatat că somnul era prada sa cea mai comună, reprezentând aproximativ 71% din mesele sale. Cu toate acestea, Shoebill este, de asemenea, cunoscută pentru faptul că mănâncă anghile, șerpi și chiar pui de crocodili.
Păsările Shoebill sunt în mare parte solitare, dar perechile care se reproduc sunt monogame și depun până la trei ouă într-un cuib – deși, din cauza rivalității dintre frați, de obicei doar unul supraviețuiește până la maturitate. Acesta este de obicei primul născut mai mare, care fie își bate frații pentru mâncare, fie îi ucide.
Când își caută perechea, pasărea Shoebill scoate niște sunete care sunt extrem de asemănătoare celor pe care le scoate o mitralieră.
Al doilea sau al treilea pui servesc drept rezervă, dacă primul nu supraviețuiește.
Acest comportament a fost surprins într-un clip din serialul BBC al lui David Attenborough „Africa”, care îl arată pe puiul mai în vârstă ciupindu-l grav pe fratele său mai mic. Când mama s-a întors la cuib, aceasta nu i-a oferit niciun fel de îngrijire.