O balenă albă antrenată în scopuri militare de fosta URSS a ajuns în apele Mării Negre, alături de scafandrii români

O balenă albă antrenată în scopuri militare de fosta URSS a ajuns în apele Mării Negre, alături de scafandrii români
foto:www.adevarul.ro

În anul 1994, o balenă albă care aparent ar fi fost antrenată în scopuri militare, în delfinariile din URSS, a ajuns pe litoralul românesc, dispărând ulterior spre Strâmtoarea Bosfor.

În luna mai a anului 1994, scafandrii militari din Agigea au avut parte de o experiență inedită. O belugă, animal marin care trăiește doar la Polul Nord, a ieșit la suprafață, având în gură explozibilul pe care scafandrii îl puseseră pe fundul Mării Negre pentru exerciții. Balena era foarte sociabilă și inteligentă.

Povestea balenei albe este povestită și de scafandrul Pascale Roibu, care scrie în cartea sa că animalul trăiește doar în zona arctică, iar prezența sa în Marea Neagră a stârnit controverse.

Un ucrainean a dezvăluit motivul pentru care balena se afla alături de scafandrii români. Se pare că beluga scăpase de la un delfinariu militar din fosta URSS, acolo unde era antrenată în scopuri militare, precizează Adevărul.

Mamiferul a stat aproape doi ani în apele teritoriale ale României, după care s-a îndreptat spre țărmul turcesc, unde localnicii, în majoritate pescari, au hrănit-o constant și au transformat-o în simbolul acelei localități.

Pregătirea animalelor subacvatice în scopuri militare nu este un secret. Chiar și România a avut un centru de dresat delfini, însă din 1990 nu s-au mai alocat bani, iar proiectul a fost abandonat.

Balena albă care a stârnit atâta controversă a părăsit în 1996 Turcia și după ce a fost capturată, a dispărut pentru totdeauna.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`