O asistentă medicală din Botoșani a decedat după ce a fost infectată cu noul coronavirus
Pandemia de coronavirus face victime în întrega lume, iar cadrele medicale care sunt nevoite să îngrijească pacienți infectați cu noul coronavirus cunt cele mai supuse pericolului. În acest context, România a înregistrat un nou deces în rândul cadrelor medicale. Este vorba despre o asistență din Botoșani care a fost infectată cu SARS-CoV-2. Aceasta a murit după câteva săptămâni de spitalizare.
Asistentă medicală a decedat după ce a fost infectată cu noul coronavirus
O asistentă din Botoșani în vârstă de 46 de ani a decedat după ce a fost infectată cu noul coronavirus. Decesul acesteia a survenit după câteva săptămâni de spitalizare. Femeia nu avea alte afecțiuni asociate, potrivit medicilor, potrivit hotnews.ro.
Asistenta medicală lucra la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Botoșani.
Cadrul medicalera internat la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași de aproximativ două săptămâni.
„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidități care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. De la început a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat duminică, la Digi 24, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Dorobăț.
Mai multe cadre medicale, răpuse de COVID-19
Un alt cadru medical care a decedat după ce a fost diagnosticat cu boala COVID-19 este doctorului Cătălin Bărbulescu. Decesul acestuia a fost anunțat de către Spitalul Universitar de Urgență București pe 19 mai.
„Colegul nostru, dr Catalin Barbulescu a incetat din viata aseara. Gandul nostru sa urmareasca permanent de acum acest om bun. Spitalul Universitar de Urgenta sufera azi prima pierdere in aceasta lupta cu vremurile”, a transmis, pe Facebook, Spitalul Universitar de Urgență București.
Pandemia de coronavirus a făcut, până acum, mai multe victime în țara noastră, cum ar fi doi ambulanțieri din Suceava, trei asistente din Brașov, Țăndărei, respectiv Constanța, un medic tot din Constanța și un altul din Botoșani.
Din nefericire, sute de cadre medicale au fost depistate ca fiind infectate cu noul coronavirus. Printre acestea se numără și șapte dintre medicii care au acord recent asistență Republicii Moldova. Aceștia au fost depistați pozitiv cu COVID-19 la întoarcerea în țară.
„Îmi pare rău că s-au infectat, apreciez misiunea efectuată în regim de voluntariat. Le doresc sănătate, regret că s-au infectat, dar am convingerea că ceea ce au făcut contează enorm pentru România”,afirmase săptămâna trecută premierul Ludovic Orban.
Ajutor pentru cadrele medicale care îngrijesc pacienți infectați cu noul coronavirus
Președintele Klaus Iohannis a declarat pe 2 aprilie că a cerut Guvernului PNL să identifice fondurile europene necesare, pentru ca personalul medical care se ocupă cu îngrijirea pacienților infectați cu noul coronavirus să la salariu un bonus de 500 de euro, pentru cele două luni din perioada stării de urgență.
La finalul lunii aprilie, Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, declarase că de acest bonus vor beneficia și alte categorii profesionale, nu doar cadrele medicale aflate în linia întâi de luptă cu epidemia.
Tot în acest context, Ministerul Sănătății a anunțat că peste 40.000 de angajați ai sistemului sanitar vor primi stimulentul de 2.500 de lei brut la salariu, aferent lunii aprilie.
„Am cerut ca plățile să fie realizate cât mai rapid, în următoarea perioadă”, a precizat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Pe 15 mai, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care prevede un spor de 30% pentru medicii care îngrijesc pacienții infectați și pensie pentru copiii celor decedați.