O așezare umană cu numeroase obiecte din secolul IV a fost descoperită în județul Vaslui
O asezare umană ce datează din secolul IV a fost descoperită în comuna Pogonești, județul Vaslui, în cadrul unei tabere internaţionale de arheologie, organizată de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, relatează Mediafax.
Totodată au fost descoperite mai multe obiecte din aceeași perioadă.
O echipă de antropologi a descoperit, după mai mulți ani de săpături, o așezare umană din secolul IV.
Pe lângă locuința în sine care este construită pe un schelet din împletituri din nuiele, acoperite cu lut, cercetătorii au găsit și câteva obiecte. Astfel, arheologii, din care fac parte și 17 tineri din Statele Unite ale Americii, Germania şi Rusia, au descoperit fragmente de obiecte ceramice, piese de bronz, un inel și un capac de la o cutie de farduri, o monedă și mai multe fragmente de pahare din sticlă.
Așezarea umană face parte din Cultura Sântana de Mureş – Cerneahov și se află în aceeași zonă unde, în urmă cu 10 ani au fost descoperite două necropole cu 14 și 21 morminte.
„Aşezarea se află la aproximativ 300 de metri de ambele necropole, toate dispuse într-un triunghi. Este foarte importantă această descoperire pentru că astfel se mai pune o cărămidă la ceea ce înseamnă cunoaşterea evoluţiei poporului român din acest spaţiu. Secolul IV, de când provine aşezarea, coincide cu prăbuşirea Imperiului Roman şi cu perioada de început a formării poporului român, care durează până spre sfârşitul mileniului I„, a declarat Mircea Mamalăucă, directorul Muzeului ”Vasile Pârvan”.
Zona este considerată sursă de interes pentru arheologi, astfel încât cercetările vor continua și pe viitor.